Cariben nog altijd belangrijke drugleverancier ondanks dalende vraag uit de VS

Deze week publiceerde het Caribische kantoor van UNODC, de Organisatie voor de Bestrijding van Misdaad en Drugs van de Verenigde Naties, het rapport ‘Drugtrends in de Cariben 2001 - 2002’. In 2001 zouden voor bijna 5,5 miljard euro illegale drugs de Cariben hebben verlaten. Dat is drie keer zoveel als de inkomsten uit de olie-export.

Het rapport stelt dat de vraag uit de Verenigde Staten (VS) naar cocaïne terugloopt, maar dat de internationale markt vrij stabiel blijft dankzij de groei in West-Europa en van kleinere markten over de hele wereld. De drugsmokkelaars gebruiken steeds nieuwe methodes, maar sommige landen in de regio boeken toch vooruitgang in de strijd tegen de illegale drughandel. Het UNODC-rapport bekijkt de economische impact van de handel in illegale drugs en stelt dat de drughandel niet bijdraagt tot meer economische groei en welvaart.

Illegale kwekers in ontwikkelingslanden verdienen ongeveer één procent van het geld dat de druggebruikers uiteindelijk uitgeven voor het goedje, zegt regionaal VN-coördinator Inyang Ebong-Harstrup. Maar de drugsector levert nog altijd hoge winsten op, waardoor er veel geld wordt uitgegeven, wat de inflatie aanwakkert, de productiecapaciteit vernielt en leidt tot een negatieve economische groei. Deze factoren kunnen leiden tot een proces van gewelddadige criminaliteit, destabilisering van de staat en een verzwakking van het politieke systeem via corruptie, aldus Ebong-Harstrup.

Hoewel het UNODC-rapport aandacht probeert te besteden aan positieve ontwikkelingen, zoals het groeiend aantal inbeslagnames van illegale drugs, worden de Cariben nog altijd geassocieerd met de drughandel. Vorig jaar publiceerde een Britse krant een sensationeel artikel over ‘drugmuilezels’ die per vliegtuig verdovende middelen naar Groot-Brittannië smokkelen. In 2002 zijn op luchthavens in Jamaica bijna 600 van deze koeriers gearresteerd. Als goed nieuws kan UNODC ook melden dat de cocaïne-export uit de regio in 2001 met 1,5 procent is gedaald en dat Jamaica en Colombia vorig jaar een bilateraal akkoord hebben getekend over de toepassing van de drugwetgeving, waardoor meer drugs in beslag konden worden genomen. In 2001 kon de overheid de hand leggen op ongeveer 24,7 ton cocaïne, 112,9 ton marihuana, 223 kilo heroïne en meer dan 115.000 xtc-tabletten.

Maar ondanks deze successen waarschuwt het rapport dat de Cariben hun inspanningen en middelen zullen moeten opvoeren om de illegale drughandel aan te pakken, zeker wanneer de regio evolueert in de richting van een gemeenschappelijke economische markt met een vrij verkeer van goederen, mensen en diensten. Tijdens een top van de Caribische Gemeenschap CARICOM eerder deze maand hebben de staatsleiders afspraken gemaakt over een regionale strategie voor de strijd tegen de drughandel.

De regionale vertegenwoordigster van UNODC Flavio Mirella meent dat er nog veel werk aan de winkel is. Hij wijst bijvoorbeeld op verschuivingen in de cocaïnehandel, waarbij het centrum van de Cariben minder belangrijk wordt tegenover de landen in de periferie. Het rapport stelt dat het exportsysteem bijzonder versnipperd is en veel weg heeft van een vrije markt. Er bestaat dus niet echt een monopolie. De drugmarkt in de Cariben wordt niet gedomineerd door één enkele organisatie, zelfs niet voor de een of andere specifieke drug. Nationale groepen hebben nog altijd veel macht omdat zij zich kunnen bedienen van corruptie, aldus het rapport.

Gemiddeld worden elke dag zo’n 590 kilo cocaïne over de Caribische zee gesmokkeld. De marihuana uit de Cariben is in de VS, Canada en Groot-Brittannië wel van de markt verdrongen door plaatselijke producten van een goede kwaliteit en door de voorkeur voor hasjolie. De terroristische aanslagen in de VS in 2001 hebben geleid tot strengere veiligheidsmaatregelen en een schaarste van drugs op de Amerikaanse markt. Maar de smokkelaars hebben zich al gauw aangepast door meer te werken met speedboten die de drugs vervoeren en hun vracht kunnen afzetten zonder onderschept te worden. Omdat de Caribische Zee minder beschermd wordt, kunnen smokkelaars hun waren gemakkelijker heel dicht bij de eindbestemming in de VS brengen zonder dat ze hoeven te stoppen in andere havens.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.