Caribische landen hebben andere veiligheidsproblemen dan VS

De Caribische landen reageren lauwtjes op het Amerikaanse voorstel om een verdrag tegen het terrorisme te ondertekenen. Dat bleek deze week op de jaarlijkse vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Barbados. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell was daar aanwezig om aan te dringen op de ondertekening van het verdrag. De Caribische leiders maakten duidelijk dat ze naast terrorisme andere prioriteiten hebben: armoede, een aids-epidemie, drugstrafiek en georganiseerde misdaad.

Slechts vier van de 34 staten op de OAS-top ondertekenden het verdrag, dat onder meer bedoeld is om bankrekeningen van terreurnetwerken te bevriezen. Het zou een zware fout zijn om ons veiligheidsbeleid toe te spitsen op één gebied, stelde gastpremier Owen Arthur. De vertegenwoordiger van Antigua en Barbuda viel hem bij. De democratie kan niet bloeien zolang armoede, analfabetisme en ongelijkheid de levens van miljoenen van onze burgers teisteren. Grote delen van onze bevolking blijven verstoken van sociale en economische vooruitgang.

Powell kwam de Caribische leiders een eind tegemoet. Hij beloofde dat ook de Caribische landen zouden kunnen profiteren van de eerder aangekondigde verhoging van het Amerikaanse ontwikkelingsbudget met 5 miljard dollar. De bedoeling van het nieuwe ontwikkelingsinitiatief, is volgens Powell duidelijk: de Millennium Challenge Account zal die landen steunen die een rechtvaardig beleid voeren, economische vrijheid en ondernemerschap promoten. Met andere woorden: enkel landen die werk maken van een liberalisering van hun economie en de financiële corruptie bestrijden, komen in aanmerking voor ontwikkelingsgeld. Washington kondigde onlangs ook een onderwijsproject aan: de VS gaan 20 miljoen dollar in het Latijns-Amerikaanse en Caribische onderwijs pompen. Het beperkte budget wordt geleverd door de Amerikaanse privé-sector.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.