Caribische leiders veroordelen verslechterende mensenrechtensituatie op Haïti

De situatie in Haïti blijft de Caribische leiders zorgen baren. De nieuwe regering uit Port au Prince was afgelopen weekend weliswaar niet uitgenodigd op de top van de Caribische Gemeenschap (Caricom), maar de aanhoudende politieke crisis in de voormalige Franse kolonie leidde er toch tot verhitte discussies.






Tijdens de tweedaagse top drongen Grenada en Suriname er bij de andere landen op aan opnieuw een standpunt in te nemen over Haïti. Vroeger varieerden de opinies binnen de Caricom over Haïti nogal: sommige landen pleitten voor een of andere vorm van steun, andere voor de totale uitsluiting uit de gemeenschap. De premier van Grenada, Keith Mitchell, wil Haïti niet laten vallen. Hij vergeleek de huidige situatie met een cricketwedstrijd waarin de Caribische leiders buiten het veld spelen in plaats van op het speelveld mee proberen de toekomst van Haïti mee vorm te geven. Vanuit moreel, regionaal en zelfs familiaal oogpunt moeten wij ons het lot van Haïti aantrekken. Ik vind het ontgoochelend dat wij er nog niet in geslaagd zijn Haïti weer op te nemen in de kring van democratische regeringen, zoals voorzien in het Handvest van de Caricom over de Civiele Samenleving, zei Mitchell. We moeten toezien op respect voor de basisprincipes van onze gemeenschap, zoals het heilige recht van alle burgers om hun eigen democratische keuzes te maken en de bescherming van de burgerrechten.

Wellicht hebben de discussies op de top geleid tot enige verzoening tussen de Caribische leiders, hoewel sommigen lieten aanvoelen dat ze hun oorspronkelijke mening over Haïti niet zomaar zullen laten varen. De president van Guayana, Bharrat Jagdeo, deelde mee dat hij persoonlijk Haïti alleen nog een kans wil geven onder duidelijke voorwaarden.

Aan het einde van de top verklaarden de Caribische leiders dat zij het weliswaar hoopvol vinden dat er steeds meer steun komt voor een nationale dialoog in Haïti, maar dat de regio ernstig bezorgd blijft over de toestand in het land. De Caribische Gemeenschap maakt zich vooral zorgen over de verslechterende situatie van de mensenrechten en de aanhoudende schendingen van de principes die zijn vastgelegd in het Handvest van de Caricom over de Civiele Samenleving, aldus de verklaring.

De Caribische leiders hebben nu ook duidelijk gesteld dat de opsluiting voor onbepaalde duur van voormalig eerste minister Yvon Neptune voor hen onaanvaardbaar is en dat zij zich verzetten tegen de willekeurige opsluiting en arrestatie van personen die bekend staan als tegenstanders van de Haïtiaanse regering. Die personen moeten ofwel in beschuldiging worden gesteld en voor het gerecht verschijnen ofwel meteen worden vrijgelaten. Het is moeilijk te geloven in vrije verkiezingen als de leiders en activisten van belangrijke politieke partijen willekeurig worden vastgehouden, aldus nog de Caricom-verklaring.

De Caribische leiders zijn bereid om technische bijstand te verlenen bij de verkiezingen op Haïti. Saint Lucia, een van de landen die zich eerder verzette tegen de steun aan de regering van Gerard Latortue in Port au Prince, stelde dat het nieuwe engagement moet kaderen in de inspanningen van de Verenigde Naties om opnieuw een democratisch bewind te vestigen in Haïti. Wij werken mee aan de agenda van de VN voor Haïti en niet aan die van de regering Latortue, zei Petrus Compton, minister van Buitenlandse Zaken van Saint Lucia. Hugh Cholmondeley, coördinator van de taskforce van Caricom, zal ook deelnemen aan een vergadering over Haïti die de internationale gemeenschap volgende maand zal beleggen in Frans Guyana.

De opbouw van democratie in Haïti en de verbetering van het lot van de gewone Haïtiaan is een proces van lange adem. De Caribische Gemeenschap wil daaraan meewerken, aldus nog de verklaring van de Caribische leiders. Deze verklaring is zeker ook goed nieuws voor Juan Gabriel Valdes, de speciale gezant van de VN voor Haïti. Valdes had voor aanvang van de top een ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken van de regio en drong daarbij aan op meer betrokkenheid van de Caricom bij Haïti. Hij wees erop dat de aanwezigheid van de VN-missie in Haïti, met 7.400 blauwhelmen over het hele land, mee heeft voorkomen dat het land volledig ten onder ging als gevolg van de interne verdeeldheid en het geweld van de afgelopen jaren. De samenleving is nu wat stabieler geworden, er is opnieuw mogelijkheid tot dialoog, de veiligheid is beter verzekerd dan vier maand geleden. Onze eerste taak is ontwapening, aldus Valdes. Hij meent dat alle belanghebbenden, zonder enige uitzondering, moeten deelnemen aan de nationale dialoog die in maart van start gaat. Daartoe zijn er ook al gesprekken geweest met Famni Lavalas, de politieke organisatie opgericht door Aristide. Valdes meent evenwel dat de dialoog in Haïti lang kan aanslepen. De situatie in Haïti is niet zomaar op een paar maanden op te lossen. Het is een werk van lange duur dat heel veel inspanningen zal vergen van de Haïtianen. (LD/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.