Carla Bruni schiet bruine beer te hulp

Carla Bruni-Sarkozy, voormalig topmodel, zangeres en vrouw van Franse president, heeft een brief geschreven aan twee milieuorganisaties waarin ze het opneemt voor de herintroductie van bruine beren in de Pyreneeën. Ze maakt zich daarmee niet geliefd bij de plaatselijke bevolking.
In haar brief verwerpt Bruni het argument dat de beren sinds hun introductie in 2006 de rust in de streek verstoren en een gevaar vormen voor de lokale bewoners. “Er moet in ons land niet gekozen worden tussen beren en mensen”, schrijft ze aan de organisaties Férus en Pays de l’ours Adet, die de brief gisteren (maandag) publiceerden. “We moeten een evenwichtige manier vinden om samen te leven.”
De brief komt er enkele dagen nadat een minibusje met mindervalide kinderen in botsing kwam met een beer in de Pyreneeën. Daarbij werd niemand gewond, maar het incident sterkte wel de tegenstanders van de beren in hun campagne. “Aan de ene kant toont de aanwezigheid van de beren in de Pyreneeën onze wil om biodiversiteit te beschermen”, schrijft Bruni. “Een wil die ook past in het kader van de engagementen die Frankrijk op internationaal vlak genomen heeft. Maar aan de andere kant is de steun van de lokale bevolking essentieel.”
Bruni maakt zich met haar brief geliefd bij de voorstanders van de introductie. Maar de brief doet haar al tanende populariteit bij de landelijke bevolking geen goed. Veel plattelandsbewoners vinden dat Bruni door haar stedelijke wortels slecht geplaatst is om te oordelen over dergelijke vraagstukken.
De komst van de beren in 2006 kreeg veel weerstand van herders in de streek, die vrezen voor een slachting onder hun schapen, en van de toeristische industrie die ervan overtuigd is dat de beren toeristen afschrikken. De tegenstanders zetten een harde en soms gewelddadige campagne op met wegblokkades, betogingen en zelfs honingpotten gevuld met glasscherven. Met weinig succes, want er leven nu naar schatting tussen acht en twintig beren in de Pyreneeën.
Bruni laat tot slot weten dat ze “erg blij” is met de geboorte van twee kleine beren vorig jaar. Ze is meter van de moeder van de twee, de Sloveense beer Hvala. De geboorte van de twee jongen, Pollen en Bambou, “vormen eindelijk goed nieuws voor de toekomst van de beren in de Pyreneeën”, schrijft ze.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift