Ashton roept op tot eerlijke presidentsverkiezingen in Rusland

In het Europees Parlement in Brussel deed Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, een oproep aan Rusland om de liberaal Grigory Yavlinsky alsnog te registreren als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van maart. De Russische Kiescommissie diskwalificeerde Yavlinsky, lid van de Yabloko-partij, omdat hij handtekeningen zou vervalst hebben.

 

  • Europees Parlement Caterine Ashton Europees Parlement

Meer dan twintig procent van de twee miljoen in te zamelen handtekeningen zou ongeldig zijn, terwijl het maximum om te mogen meedingen naar het presidentschap vijf procent bedraagt.

Yavlinsky zelf ontkent de beschuldigingen van vervalsing. Hij houdt vol dat de wet niet specifieert op welke manier de documenten moeten ingediend worden en dat het dus niet ontwettig is om digitale kopieën van de handtekeningen, geverifieerd door officiële beambten, voor te leggen als bewijs voor registratie, schrijft de website rt.com.

De presidentskandidaten hebben slechts een maand om alles te verzamelen en in te dienen. Verschillende presidentskandidaten, onder wie ook Yavlinksy, klaagden over de te korte termijn. President Medvedev beslist intussen wel om voor volgende verkiezingen het aantal vereiste handtekeningen te verlagen tot 300.000.

Politieke zet

Yavlinsky blijft bij zijn besluit dat de uitsluiting een politieke zet is ten voordele van de partij van premier Vladimir Poetin, Onafhankelijk Verenigd Rusland. De huidige leider van de liberale partij Yabloko, Sergei Mitrokhin, steunt zijn partijgenoot en betreurt de beslissing van de kiescommissie, hoewel Grigory Yavlinsky geen stemmenkanon is voor zijn partij. Volgens de laatste polls zou Yavlinsky slechts een minimaal aantal stemmen halen.

Opnieuw protest

Ashton hoopt op een spoedige herziening en waarschuwt voor nieuwe protesten. De parlementaire verkiezingen in december 2011 die in het voordeel uitdraaiden van Poetin’s partij, zorgden voor de grootste antiregeringsprotesten in Rusland sinds de val van de Sovjet-Unie. Oppositieactivisten gaan komende zaterdag opnieuw op straat komen voor eerlijke presidentiële verkiezingen en democratie. “De groep betogers is ondertussen gegroeid en staat klaar om verder te gaan”, vertelde Ashton in het Europees Parlement.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.