Centraal Afrikaanse Republiek wankelt

Honderdduizenden burgers in de Centraal Afrikaanse Republiek dreigen slachtoffer te worden van toenemend geweld in het land. Amnesty International riep de Verenigde Naties gisteren op onmiddellijk een vredesmacht te sturen.



De openbare orde in de Centraal Afrikaanse Republiek staat “op instorten”. Dat zegt Godfrey Byaruhanga van Amnesty. Hij is pas terug van een bezoek aan de Centraal Afrikaanse Republiek en het zuiden van Tsjaad, waar hij sprak met vluchtelingen uit de CAR. “Het gezag van de regering reikt niet verder meer dan de hoofdstad Bangui, waar eveneens onveiligheid, corruptie en straffeloosheid regeren. Als het land verder instort, dan zal dat catastrofale gevolgen hebben voor de hele centraal-Afrikaanse regio”, zegt Byaruhanga.


In het noorden van het land is de situatie het meest dramatisch. Daar heeft de bevolking niet alleen te lijden onder geweld van overheidstroepen en rebellen, maar ook onder terreur van gewapende criminelen.


Overschaduwd door Darfur


De situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek werd tot nu toe grotendeels overschaduwd door het nabijgelegen Darfur. Daar zou de Sudanese regering volgens de Verenigde Staten “genocide” plegen op etnische Afrikaanse groepen, en het oosten van Tsjaad, doelwit van door Khartoem gesteunde Arabische milities.


De regering van president Francois Bozize van de Centraal Afrikaanse Republiek heeft nauwe banden met de Tsjadische president Idriss Deby, die de rebellen in Darfur steunt. Analisten in de regio beschuldigen Sudan van steun aan de rebellen in de CAR en Tsjaad.


Leiders van de drie landen ontmoetten elkaar in februari in Frankrijk om een akkoord te ondertekenen. Ze beloofden alle steun aan rebellengroepen te staken. Het akkoord werd echter grotendeels genegeerd, terwijl de stationering van een 21.000 man tellende vredesmacht van de VN en de Afrikaanse Unie (AU) werd uitgesteld. De vredesmacht zou burgers moeten beschermen en de grenzen moeten bewaken.


Volgens schattingen zouden tussen 200.000 en 400.000 mensen zijn omgekomen als gevolg van het geweld in Darfur. Meer dan twee miljoen mensen raakten ontheemd. Ook vlak over de grens met Tsjaad sloegen tienduizenden mensen op de vlucht.


280.000 mensen ontheemd


In het noorden van de Centraal Afrikaanse Republiek, die 4,5 miljoen inwoners telt, raakten de afgelopen twee jaar naar schatting 280.000 mensen ontheemd als gevolg van gevechten in de regio. De situatie verslechterde de afgelopen maanden echter dramatisch, zegt Amnesty. Eerder deze maand kwam een hulpverlener van Artsen zonder Grenzen om bij de grens tussen de CAR en Tsjaad en Kameroen. De VN schortte humanitaire missies in het betreffende gebied op.


Byaruhanga zegt dat de noordelijke regio door verschillende gewapende oppositiegroepen, regeringstroepen en gewapende criminelen geteisterd wordt. “Sommige groepen komen uit West-Afrika, om in het noorden van de Centraal Afrikaanse Republiek dorpen te plunderen.” Rebellengroepen vermoorden burgers die weigeren hen te steunen of zich bij hen te voegen. Regeringtroepen zouden burgers geëxecuteerd hebben die samenwerkten met de rebellen. Ook zouden ze hele dorpen hebben platgebrand tijdens vergeldingsacties.


Intussen schuimen criminele bendes de regio af op zoek naar vee en kinderen. Die ontvoeren ze, om vervolgens losgeld te vragen. Vluchtelingen vertelden Byaruhanga dat ouders bijna 3000 euro per ontvoerd kind moesten betalen en dat sommige kinderen meermalen werden ontvoerd.


“De hele regio is in de greep van geweld en angst. Het is al een van de meest instabiele en gevaarlijke regio’s in de wereld en dat dreigt nog erger te worden”, zegt Byaruhanga. “Sommige mensen zijn zo wanhopig dat ze naar Sudan, Kameroen en het zuiden van Tsjaad vluchten, van de wal in de sloot.”


Frankrijk, dat sinds de onafhankelijkheid van de Centraal Afrikaanse Republiek in 1960 regelmatig intervenieerde in het land, heeft momenteel tweehonderd militairen in de hoofdstad gestationeerd. De Verenigde Staten trokken in 2002 hun ambassadeur terug, om het ongenoegen over het beleid van de toenmalige president Ange-Felix Patasse te onderstrepen. Hij slaagde er niet in diverse economische en politieke hervormingen door te voeren. De VS sturen volgende maand een nieuwe ambassadeur, Frederick Cook.


Patasse, die in 1993 tot president werd gekozen, werd in 2003 tijdens een militaire coup afgezet. Bozize won in 2005 de verkiezingen, die volgens Cook voldeden aan “minimale internationale standaarden” voldeden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.