Centraal-Amerika begraaft interne twisten in aanloop naar FTAA-onderhandelingen

Het vooruitzicht op een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten lijkt wonderen te doen voor de onderlinge verstandhouding tussen Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua. Om Washington bij het begin van de onderhandelingen in 2003 als een hecht blok tegemoet te treden, verdwijnen de aanslepende grensgeschillen tussen de Centraal-Amerikaanse landen in de koelkast.


De Costaricaanse minister van Buitenlandse Zaken Roberto Tovar is er absoluut van overtuigd dat het gemeenschappelijke handelsbelang tegenover de Verenigde Staten als lijm werkt voor de regionale integratie tussen de vijf Centraal-Amerikaanse landen. De problemen worden ofwel opgelost, ofwel geneutraliseerd. Wanneer we samen willen onderhandelen moeten we onze interne twisten uit de weg ruimen, zegt Tovar.

Costa Rica en Nicaragua hebben afgesproken niet meer te ruziën over de verdeling van de rivier San Juan, die een deel vormt van de grens tussen beide landen. Nicaragua en Honduras lijken opnieuw zin te hebben in onderhandelingen nadat een bilateraal conflict de nationalistische gemoederen hoog deed oplopen. Nicaragua voerde een importtarief van 35 procent in op producten uit Honduras uit protest tegen maritiem grensakkoord tussen Honduras en Colombia. Volgens Managua werden de Nicaraguaanse territoriale wateren daarbij niet gerespecteerd.

De vijf presidenten in de regio geven blijk van een hoogst ongewone broederlijkheid en compromisbereidheid. Op 13 december zullen ze op een top in Costa Rica een strategie bespreken om Centraal-Amerika te promoten in Europa en de Verenigde Staten. De landen willen betere markttoegang voor hun textielproducten, geneesmiddelen, landbouwgoederen en diensten. De Verenigde Staten zien een kans om hun afzetmogelijkheden voor landbouwproducten te vergroten.

De voormalige Guatemalteekse president Vinicio Cerezo is sceptisch over de liberaliseringsgesprekken. Hij vreest dat de lokale productie in de regio niet zal kunnen concurreren met de import uit de Verenigde Staten en vreest een grote afhankelijkheid. Wij Centraal-Amerikanen zullen vooral consumeren, niet produceren, zegt Cerezo.

Politiek analist en historicus Luis Guillermo Solis ziet een verandering in de geopolitieke betrekkingen met de Verenigde Staten. De interesse van de VS voor Latijns-Amerika heeft zich traditioneel bewogen tussen twee extremen: interventie of vergetelheid, zegt Solis, die denkt dat de VS de regio zoveel mogelijk willen stabiliseren.

De Costaricaanse handelsminister Alberto Trejos ziet het vrijhandelsverdrag als een unieke kans: Dit is het moment waarop we de kans krijgen onze penetratie in de grootste economie op aarde te verbeteren, zegt Trejos, wanneer we niet onderhandelen, zijn we er zeker slechter aan toe.

De vijf Centraal-Amerikaanse staten tellen samen 30 miljoen inwoners, die gemiddeld veel armer zijn dan de 266 miljoen Noord-Amerikanen. De Verenigde Staten zijn de voornaamste afnemer van exportproducten uit de regio, ter waarde van 8,75 miljoen dollar in 2001, en de leverancier voor 54 procent van de import (11,6 miljard dollar).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.