Centraal-Amerika eist meer geld op VN-klimaattop

Weinig regio’s ter wereld zijn zo kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatwijziging als Centraal-Amerika. Dat zeggen de Centraal-Amerikaanse landen zelf. Ze willen dat de volgende VN-klimaattop, eind dit jaar in Cancún, daar rekening mee houdt en meer geld voor de regio vrijmaakt.

De laatste jaren werd Centraal-Amerika zwaar getroffen door vernietigende meteorologische fenomenen als de orkanen Mitch (1998) en Stan (2005), de zware droogte vorig jaar, en de tropische storm Agatha dit jaar. Die worden toegeschreven aan de klimaatwijziging. Vooral in Nicaragua, Honduras, El Salvador en Guatemala werden honderdduizenden mensen getroffen. De schade aan infrastructuur en landbouw was enorm.

Op de volgende VN-klimaattop, die van 29 november tot 10 december plaatsvindt in de Mexicaanse badplaats Cancún, zullen de Centraal-Amerikaanse landen daarom vragen rekening te houden met de kwetsbaarheid van hun regio. Volgens Carlos Mancilla, coördinator van de Eenheid voor Klimaatwijziging van het ministerie van Milieu van Guatemala, moet Centraal-Amerika erkend worden als een van de meest kwetsbare regio’s ter wereld op het vlak van klimaatwijziging. Op die manier moet er financiering komen voor onder meer maatregelen om de gevolgen van de klimaatwijziging het hoofd te bieden.

Lage uitstoot

Centraal-Amerika heeft het recht dat te vragen omdat de regio zelf weinig CO2 uitstoot, vindt Mancilla. “De landen van Centraal-Amerika stoten samen minder dan 0,5 procent uit van de totale hoeveelheid broeikasgassen op wereldschaal”, stelt een studie van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een VN-instelling.

“Het idee is dat de ontwikkelde landen bijkomende middelen vrijmaken voor adaptatiemaatregelen, vooral in landen met een hoge risicofactor, zoals Honduras”, zegt Mirza Castro, nationaal coördinator voor klimaatwijziging in Honduras.

Noodfonds

In deze context wil Centraal-Amerika aansluiting zoeken bij de Alliantie van Kleine Eilandstaten (Aosis), die 42 leden en waarnemers telt, en de Gemeenschap van de Caraïben (Caricom), die 15 leden telt. Zowel de Aosis- als Caricom-landen zijn erkend als kwetsbare territoria.

Centraal-Amerika zal in Cancún op zoek gaan naar een compensatie voor de schade door de rampen van de laatste jaren. “Dat kunnen donaties zijn, of de ontwikkeling van de capaciteit om op kritische plaatsen te reageren op droogte of overstroming”, zegt Mancilla. Volgens Castro moet er een noodfonds worden opgericht voor catastrofes die door extreme klimaatfenomenen worden veroorzaakt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.