Chaos in Bolivia

Het Boliviaanse leger heeft zich dinsdag teruggetrokken uit Santa Cruz, de rijkste stad van het land. In Tarija, een ander departement waar het verzet tegen de federale overheid sterk staat, sneden actievoerders de aardgasleveringen aan het naburige Brazilië af. President Evo Morales heeft de Amerikaanse ambassadeur persona non grata verklaard, Morales beschuldigt de ambassadeur ervan de naar autonomie strevende oppositiegroepen te steunen.
Militanten van de Unión Juvenil Cruceñista (UJC) vielen dinsdag soldaten aan die verschillende regeringsgebouwen in Santa Cruz bewaakten. De UCJ is een gewelddadige jongerenbeweging die aanleunt bij het Comité Cívico Pro Santa Cruz, een politieke beweging die opkomt voor autonomie voor het departement Santa Cruz.
De soldaten antwoordden eerst met traangas, maar besloten later zich terug te trekken. Sommigen verloren daarbij wapens, helmen en schilden. Nadien kwamen er nog meer tegenstanders van de regering in La Paz op straat in Santa Cruz, begeleid door klokkengelui uit de kerken in de stad.
Boze jongeren houden ondertussen overheidsgebouwen bezet en brengen daarmee de autonomie in de praktijk waarvoor een meerderheid van de bevolking van het departement zich op 4 mei in een referendum had uitgesproken. De regering-Morales stelt dat het referendum onwettelijk was. In de nieuwe grondwet die ze uitwerkte, is een alternatieve regeling opgenomen die ook meer autonomie geeft aan de negen departementen waarin het land is opgedeeld.
In Villamontes, een dorp in het departement Tarija, werd de installatie onklaar gemaakt die Boliviaans gas via een pijpleiding naar afnemers in Brazilië stuwt. In Trinidad, de hoofdstad van Beni, bezetten burgerorganisaties een belangrijke passagiersluchthaven. Op verschillende plaatsen in het land werden ook wegen geblokkeerd.

Grondwetswijziging


De gouverneur van Santa Cruz en zijn collega’s uit andere departementen drijven sinds twee weken het verzet op tegen de federale regering van Evo Morales. Ze vinden dat ze recht hebben op een groter deel van de opbrengsten van de exploitatie van gas- en olievoorraden omdat de meeste velden op hun grondgebied liggen.
Maar de gouverneurs nemen de linkse president Morales ook onder vuur omwille van zijn politiek van nationaliseringen en omdat hij er een grondwetswijziging probeerde door te duwen zonder inbreng van de oppositie. De grondwet zal nu toch eerst voorgelegd worden aan de verenigde kamers van het Bolivaanse parlement.
‘Er zijn volop sociale veranderingen aan de gang in Bolivia, en de debatten binnen de Grondwetgevende Vergadering leggen de scheidingen en wrijvingen bloot, veroorzaakt door eeuwen van kolonialisme en -meer recent - neoliberalisme. De actuele sociale uitbarstingen kunnen geplaatst worden in dit perspectief’, schrijft wereldblogger Frederik Van Buyten die in Bolivia woont.
‘De retoriek en het discours van de politieke en economische elite wijst erop dat zij hun voorrechten niet gaan opgeven, ook al lijdt dit tot geweld. De elites hebben teveel te verliezen en de sociale bewegingen hebben teveel te winnen.’

Ambassadeur moet opkrassen


President Evo Morales heeft donderdag de Amerikaanse ambassadeur in zijn land, Philip Goldberg, persona non grata verklaard. ‘We willen geen separatisten of mensen die samenspannen tegen de eenheid van het land. Ook mensen die schade toebrengen aan de democratie kunnen we missen als kiespijn.’ 
Morales heeft de Amerikaanse ambassade dit jaar al herhaaldelijk beschuldigd van steun aan de departementen Santa Cruz, Beni, Pando, Tarija en Chuquisaca, die de vraag naar autonomie op de politieke agenda hebben geplaatst. Washington kijkt dan weer met argwaan naar de toenadering tussen Bolivia en de linkse leiders van Venezuela en Cuba, en zelfs Iran. De Amerikanen hebben ook ernstige vragen bij de cocateelt die Bolivia toelaat als onderdeel van de traditionele inheemse cultuur.
Op 25 augustus had Goldberg een discreet onderhoud met Rubén Costas, de prefect (gouverneur) van Santa Cruz en aartsvijand van Morales. Een dag later werd de VS-ambassadeur bij Buitenlandse Zaken op het matje geroepen om uitleg te geven. Ondanks de flinke uitbrander die hij toen kreeg, onmoette hij op 4 september de prefect van Chuquisaca, Savina Cuellar, ook een oppositieleider.
Het wantrouwen tegen Goldberg wordt nog gevoed door zijn diplomatieke parcours. Van 2004 tot 2006 was hij posthoofd in Kosovo, toen nog een provincie van Servië, tot de lokale regering er op 17 februari van dit jaar de onafhankelijkheid uitriep. Bij de Boliviaanse regering voedt dat het vermoeden dat Goldberg naar Bolivia werd gestuurd om een afscheuring voor te bereiden van de oostelijke provincies, een rijk landbouwgebied met grote aardgasreserves.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.