Chaos en verwarring in Tunesië

‘De despoot is weg, het systeem waarop zijn macht berustte nog niet’

De gebeurtenissen in Tunesië volgen elkaar razendsnel op. Ben Ali, de gewraakte president is naar Saoudi-Arabië gevlucht. Premier Ghannouchi heeft zich gisteren tot tijdelijke vervanger uitgeroepen, maar dat blijkt ongrondwettelijk te zijn. Nu heeft de parlementsvoorzitter de voorlopige leiding over de regering overgenomen. Fouad Mebazaa heeft zaterdag de eed afgelegd als president ad-interim.

Al deze oplossingen blijken echter de rust niet te doen terugkeren. ‘Wat Tunesië nu nodig heeft’, zeggen verschillende waarnemers, ‘is een noodregering die in gesprek gaat met verschillende dissidenten van de oppositie en met onafhankelijke deskundigen, een noodregering die zich buigt over een nieuwe grondwet en de voorbereiding van nieuwe verkiezingen. ‘De despoot is weg maar het systeem waarop zijn macht berustte nog niet’, zeggen ze. De Tunesische Grondwettelijke Raad vraagt van zijn kant om binnen de zestig dagen verkiezingen te organiseren.

In de greep van de angst

Ondanks deze maatregelen en de avondklok die gisteren werd aangekondigd en vandaag weer is opgeheven, is de rust niet teruggekeerd. De angst onder de bevolking is groter geworden door geweld, brandstichting en plunderingen. De laatste dagen drukten verschillende waarnemers en mensenrechtenactivisten in Tunesië hun vrees uit dat wat ze de revolutie van het Tunesische volk noemen kapot zou gemaakt worden niet alleen door het huidige systeem dat zichzelf in stand wil houden maar ook door het straatgeweld. ‘De bevolking is bang’, hebben getuigen gezegd aan de pan-Arabische satellietzender Al-Jazeera.
Terwijl het leger en de politie de grote straten en kruispunten bewaakt, gebeuren er plunderingen in de wijken. Er wordt gemikt op de rijke wijken in de hoofdstad Tunis en op de bezittingen van de gewraakte president Ben Ali en zijn familie. Maar er worden ook willekeurige plunderingen gepleegd en staatsgebouwen in brand gestoken. De bevolking heeft in verschillende wijken commissies samengesteld om over de veiligheid te waken. Verschillende getuigen beweren zelfs dat dat er bewijzen zijn dat plegers van geweld en plundering georganiseerde milities van de ordediensten zijn. Ook het dodental is enorm gestegen nadat er brand werd gesticht in de gevangenis van de kuststad Monastir. Tientallen gevangenen zijn dood en anderen zijn gevlucht. Ook gingen de deuren van andere gevangenissen open en gedetineerden zijn gevlucht.

Westerse landen zwijgzaam

Intussen komen er meer en meer reacties uit het buitenland op de gebeurtenissen in Tunesië. De voorbije dagen hebben de Westerse landen de lippen stijf op elkaar gehouden. Het commentaar beperkte zich tot  ‘we blijven de situatie opvolgen’. Pas vandaag heeft de Franse regering aangekondigd het Tunesische volk te steunen en heeft het beslist bepaalde Tunesische rekeningen in Frankrijk te bevriezen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2848   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur