Charles Michel back in Belgium

In de nacht van maandag op dinsdag is een Airbus van de Belgische luchtmacht geland op Melsbroek, met aan boord de delegatie van minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR). Hij is terug van vijf dagen in Centraal-Afrika.
Michel, die voordien nog nooit een voet had gezet in Afrika, beschouwt de missie als een kennismakingsreis. Dat hij de zoon is van, heeft zeker bij velen ‘het ijs gebroken’.
Dat hij gelijk drie presidenten wilde ontmoeten en tientallen ministers, heeft veel vandoen met de korte tijd die hem is toegemeten in deze interimregering. Geen profileringsdrang, ontkent ie. Wel een manier om een sterk signaal te geven, niet in het minst over de rol van België in de regio van de Grote Meren en over het belang dat België hecht aan een politieke en geen militaire oplossing voor Oost-Congo.
De delegatie was heel groot en dat heeft zo zijn pro’s en contra’s. De jonge minister - ‘mijn leeftijd heeft het contact met Joseph Kabila zeker vergemakkelijkt’ - kon zich laten omringen en voeden door zowel kabinet, administratie, diplomatie en parlement. Op het terrein was er daardoor niet altijd ruimte voor diepgaande en langdurige contacten en kon het parlement zijn kritische rol niet echt uitspelen. Niettemin ervaart de nieuwbakken minister deze trip als ‘zeer geslaagd’.
Over zijn indrukken en gesprekken, het volgende interview, opgenomen in een lawaaierige Airbus. Op onze uitdrukkelijke vraag bedient minister Michel zich van zijn moedertaal, zodat we niets missen van wat hij wil zeggen.

Audiofragment: interview met Charles Michel na Afrika-missie

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.