Charles Michel ondertekent akkoord in Congo

De Belgische delegatie onder leiding van minister van ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) vertrekt zaterdag naar Oeganda. Vrijdag heeft Michel in Kinshasa onder meer een akkoord getekend met de minister van Planning Olivier Kamitatu. Het toegekende bedrag gaat naar de Amerikaanse ‘Development Gateway Foundation’, die landen helpt bij het harmoniseren van de buitenlandse ontwikkelingshulp van hun verschillende donoren.
  • SA Minister Charles Michel niet te beroerd voor een Afrikaans dansje SA
België ‘belangrijke partner’ van Congo
Minister Kamitatu noemde België ‘één van de belangrijkste bilaterale partners van de DRC’. Voor Michel is het zijn eerste bezoek aan Afrika. Na amper anderhalve dag is hij niettemin ‘tot in zijn hart geraakt’ door Congo. Hij wil niet alleen de Belgische ontwikkelingshulp aanzwengelen. Hij ziet ook een rol weggelegd voor lokale KMO’s en voor Belgische investeerders, die volgens hem ‘echt interesse’ hebben in de voormalige kolonie. Die uitspraak lijkt ongeloofwaardig, want de onveiligheid en juridische onzekerheid houdt Belgische ondernemers nog altijd weg.
Michel bezoekt Belgische projecten
Minister Michel bezocht vrijdag twee projecten waaraan België steun verleent. Hij ging onder meer kijken hoe arbeiders in opdracht van de Belgisch Technische Coöperatie (BTC) een grote geul graven en betonneren om afval- en regenwater af te voeren uit de wijk Masina. Kinshasa wordt tijdens het regenseizoen geteisterd door overstromingen, omdat de oude kanalen vervallen en opgevuld zijn. De nieuwe collector wordt 2 kilometer lang, zal 1,2 miljoen euro hebben gekost en moet verhinderen dat 60.000 gezinnen met de voeten in het water zitten. Maar wie de collector zal onderhouden na afwerking, is een ander paar mouwen. De duurzaamheid van heel wat infrastructuurwerken in Congo is sowieso al bedenkelijk, bij gebrek aan een krachtdadige overheid. Het rioleringsproject past nog in het urgentieprogramma dat dit jaar afgerond wordt en dat een eenmalige injectie van 26 miljoen euro moest geven aan de Congolese basisinfrastructuur. België had dat bedrag toegekend als ‘beloning’ voor het goede verloop van de laatste stembusgang.
Minister Charles Michel niet te beroerd voor een Afrikaans dansje
Directe ontwikkelingssamenwerking stijgt tot 65 mio/jaar
Het driejarenprogramma dat nu van start gaat (195 miljoen euro directe hulp) is echter structurele ontwikkelingshulp. Het bevat evenwel geen budgetsteun aan de Congolese partner, maar verloopt in regie en de uitvoering berust vooral bij de BTC. In een land met een torenhoge corruptie, zou rechtstreekse budgetsteun aan de (nationale) overheid immers neerkomen op geld over de balk gooien. Het ‘indicatief samenwerkingsprogramma’ is het eerste sinds de stopzetting in 1990 van de bilaterale samenwerking tussen België en Congo, vlak nadat elitetroepen van president Mobutu een bloedbad hadden aangericht op de universiteit van Lubumbashi.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.