Chavez in de clinch met Bart Simpson

Na twee weken in het strafhoekje zijn de Simpsons opnieuw present op de Venezolaanse televisie. Onder druk van de Nationale Telecommuncatiecommissie moest de commerciële zender Televen de avonturen van de licht dysfunctionele Amerikaanse tekenfilmfamilie verplaatsen naar een tijdstip waarop ouders beter kunnen controleren wat hun kinderen te zien krijgen.

Het botert al langer niet tussen de Venezolaanse sterke man Hugo Chávez en de media. Het jongste slachtoffer van die krachtmeting zijn de weinig gezagstrouwe spring-in-‘t-veld Bart Simpson en zijn familie, ontsproten aan de pen van Matt Groening en een van de meest succesvolle exportproducten van de Amerikaanse televisiegroep Fox.
In januari had de Venezolaanse Telecommunicatiecommissie (Conatel) de zender Televen gewaarschuwd dat het de Simpsons niet langer mocht uitzenden om 11 uur in de voormiddag, op een moment dat de programma’s geschikt moeten zijn voor “heel het televisiepubliek”. Televen lapte de waarschuwing aan zijn laars, tot Conatel een strafprocedure opstartte.

Liever Pamela dan Homer

De Simpsons verdwenen twee weken van de buis en doken woensdag weer op om 19 uur, op een moment dat ouders geacht worden het kijkgedrag van hun kinderen te controleren. Kinderen die zonder ouderlijke begeleiding om 11 uur voor televisie zitten, kunnen zich nu vergapen aan Pamela Anderson in bikini en een afgetrainde David Hasselhoff in Baywatch, een andere, minder subversieve Amerikaanse succesreeks.
Conatel moet ervoor zorgen dat de drie jaar oude wet over de Sociale Verantwoordelijkheid van Radio en Televisie wordt nageleefd. Die regelt niet alleen de verdeling van de zendfrequenties, maar ook de inhouden in functie van het tijdstip dat een programma wordt uitgezonden. Volgens de oppositie gaat het om een “knevelwet”, de meerderheid benadrukt de noodzaak om kinderen en adolescenten in bescherming te nemen.
Volgens de baas van Conatel, Elda Rodriguez, bevatten de Simpsons  “onaangepast” taalgebruik en beeldmateriaal, dat een negatieve invloed kan hebben op het gedrag van jongeren. Volgens Rodriguez kreeg de commissie regelmatig klachten van ouders over het taalgebruik van de Simpsons. De staatsradio Mundial geeft als voorbeelden de drinkscènes in de Moe’s Bar, een scène waarbij Simpsonpa Homer een homohuwelijk inzegent uit puur geldgewin en de korte, ultragewelddadige filmpjes van Itchy en Scratchy.
Volgens Marcos Hernández van Journalisten voor de Waarheid, een organisatie die aanleunt bij het regime, laten de gele tekenfilmfiguurtjes zich regelmatig laatdunkend uit over Latijns-Amerikaanse leiders, waaronder Fidel Castro. “Het gaat er niet om de inhouden te controleren,” zegt Hernández, “maar de wet moet worden toegepast. Dat betekent dat deze serie niet meer op een tijdstip voor ‘alle publiek’ kan worden uitgezonden.”

Tipje van de ijsberg

Carlos Correa van de onafhankelijke organisatie Espacio Público (“Openbare ruimte”) vreest dat de rel rond de Simpsons slechts het puntje van de ijsberg is en meent te weten dat Conatel tientallen gelijkaardige aanklachten aan het voorbereiden is. Voor de Simpsons wil hij zijn hand niet in het vuur steken. “Toegegeven, de Simspons zijn niet echt typische kindertelevisie. De serie is een polemische karikatuur van de Amerikaanse samenleving en past misschien beter in een zenduur onder controle van volwassenen.”
Correa wijst erop dat de maatregel van Conatel niets uithaalt tegen betaaltelevisie. Een op drie Venezolaanse gezinnen heeft een kabelabonnement, waar je de Simpsons kan zien op de Amerikaanse zender Fox, zij het laat op de avond.
Televen hoopt dat de controverse genoeg kijkers zal blijven lokken op het nieuwe avondlijke uitzenduur. Tegelijk heeft de zender zijn medewerkers opgedragen geen publieke commentaar te geven, omdat het zijn verdediging aan het voorbereiden is tegen de sancties die Conatel wil opleggen.
Het gele gezinnetje zorgde eerder al voor heibel in Argentinië, waar een parlementslid van de regerende peronistische partij had gevraagd een aflevering van de Simpsons te verbieden waarin Juan Domingo Perón een dictator werd genoemd. Perón was drie keer president van Argentinië, maar werd telkens democratisch verkozen. “De Argentijnse samenleving is rijp genoeg, het zou irrationeel zijn te beginnen censureren”, zei Gabriel Mariotto, de baas van het Argentijnse overheidsorgaan voor radio en televisie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.