Chávez dreigt Argentijns staalbedrijf te nationaliseren

Venezuela en Argentinië ruziën over het staalbedrijf Siderúgia del Orinoco (Sidor). De Venezolaanse president Hugo Chàvez dreigt het Argentijnse bedrijf nationaliseren, en de staalarbeiders gingen deze week in staking om die eis kracht bij te zetten. De Argentijnse president Nestor Kirchner verdedigt Techint, de Argentijnse eigenaar van de staalfabriek.
“Nationalisering, niet meer en niet minder”, stond er op de spandoeken van de stakers die het bedrijf dinsdag voor een halve dag lamlegden. De leider van de vakbondskoepel Unidad Matancera, José Alcocer, dringt aan op een “nationalisering waarbij een meerderheid van het aandelenpakket in handen van de arbeiders komt”.
De staalfabriek nabij de stad Ciudad Guayana, in het zuidoosten van Venezuela, produceert 4,2 miljoen staal per jaar. 63 procent is bestemd voor de Venezolaanse markt, de rest wordt geëxporteerd. De meerderheidsaandeelhouder is Techint, de grootste industriële groep van Argentinië. De Venezolaanse overheid en de huidige en voormalige werknemers van het bedrijf hebben elk 20 procent van de aandelen.
De Venezolaanse sterke man Hugo Chávez kondigde vorige week een decreet aan om Sidor te verplichten eerst aan de vraag op de Venezolaanse markt te voldoen, voor staal te exporteren. Hij richtte zich daarbij tot de baas van Techint, Paolo Rocca, met de woorden: “Als je niet akkoord ben, neem ik het bedrijf over. Ik betaal je wat het kost, ik wil je niet beroven, maar ik aanvaard dit niet langer.”
De reactie uit Argentinië liet niet lang op zich wachten. De Argentijnse president Nestor Kirchner belde Chávez op om hem te doen afzien van de nationaliseringplannen. De regeringsleiders spraken af dat Chávez Paolo Rocca van Techint volgende week zou ontmoeten in Carácas.
Door de dreigementen van Chávez namen de aandelen van Techint op de beurs van New York een duikvlucht van meer dan drie procent. De groep is ook verwikkeld in een corruptieschandaal over de aanleg van gaspijpleidingen in Argentinië. Volgens de Argentijnse economisch pers speelt Chávez handig in op dit moment van zwakte om de spelregels voor de staalindustrie in Venezuela te veranderen en plaats hij Techint met de rug tegen de muur.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.