Chávez en Morales halen uit naar rijke landen (*)

Evo Morales en Hugo Chávez, presidenten van respectievelijk Bolivia en Venezuela, zeggen dat de klimaattop in Kopenhagen mislukt door het “egoïsme” van de rijke landen en hun verdediging van de “cultuur van de dood”.
Hugo Chávez zei woensdag voor de plenaire vergadering dat de top is mislukt en dat dit een gevolg is van “het gebrek aan politieke wil bij de machtigste landen.” Hij verwijt hen “egoïsme” en een “grote ongevoeligheid en gebrek aan solidariteit met de armsten, met de mensen die honger lijden, met de kwetsbaarsten.”
“Ik wil eraan herinneren dat de 500 miljoen rijkste mensen, of 7 procent van de wereldbevolking, verantwoordelijk zijn voor 50 procent van de vervuilende emissies. Terwijl de armste helft van de wereldbevolking voor slechts 7 procent van de vervuilende emissies verantwoordelijk is.”

Gebrek aan transparantie


Kort voordien had zijn Boliviaanse evenknie Evo Morales het gebrek aan transparantie op de VN-klimaattop op de korrel genomen. “Er wordt hier voortdurend gemanoeuvreerd, documenten die ineens opduiken, selectieve beslissingen die geen rekening houden met regeringen die met voorstellen van hun volk komen.”
Morales verzet zich tegen het opleggen van “een model dat de cultuur van de dood vertegenwoordigt.” Omringd door de vertegenwoordigers van de inheemse bevolking van zijn land veroordeelde hij het “westerse model” en “de kapitalistische manier van leven” die het consumentisme aanwakkeren en de natuur vernietigen. “Dit is niet alleen een ecologisch of financieel probleem, het is een probleem van een manier van leven.”

(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift