Chávez grijpt controle over rijstfabrieken

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft zaterdag zijn troepen het bevel gegeven om de rijstfabrieken in Venezuela tijdelijk te exploiteren.
Het is de belangrijkste beslissing tegen de privé-sector sinds zijn referendumoverwinning een maand geleden, waarbij hij onbeperkt herkozen kan worden.
Chávez beschuldigt de voedselbedrijven voor de te hoge prijzen van rijst, die niet overeenkomen met de prijzen die de regering opgeeft. Tijdens een geschil tussen beide partijen beval Chavez aan zijn troepen om de rijstfabrieken in eigen handen te nemen tot er een prijsovereenkomst wordt bereikt.

Tijdelijke procedure


Het is een tijdelijke procedure, maar de socialistische president waarschuwt dat indien de bedrijven zich nog steeds bemoeien met de levering van alle soorten graan ze permanent zullen worden genationaliseerd.
Elf Venezolaanse en buitenlandse bedrijven worden bedreigd. Overheids-functionarissen zijn op zaterdagnacht Venezuela’s topvoedselbedrijf Grupo Polar binnengedrongen en zeiden dat ze in één nacht de output zouden versterken.

Prijscontroles


De regering legt prijscontroles op op basisproducten en beschuldigt vaak privébedrijven voor het inslaan van voedsel. Volgens de regering zouden de privéproducenten de Venezolaanse bevolking bespotten door rijst te bewaren, om de door de regering opgegeven prijzen te ontduiken. Hierdoor onstaan er voedseltekorten.
Na zijn verkiezingen profiteert Chávez van zijn groeiende populariteit en radicaliseert hij zijn beleid. De laatste jaren heeft hij ook al een groot deel van ‘s lands economie genationaliseerd. In 1996 nationaliseerde hij vier grote olieprojecten, electriciteits-, telecommunicatie-, staal -en cementbedrijven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.