Chávez kan positie nog verstevigen bij nieuwe verkiezingen

Venezuela is nog niet bekomen van de presidentsverkiezingen of het maakt zich al op voor een nieuwe stembusgang. President Chávez kan in de deelstaatverkiezingen zijn positie nog verstevigen, voor verliezend presidentskandidaat Capriles zijn ze een kans op revanche.

De Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV) wil op 16 december het succes van vorige zondag herhalen. President Hugo Chávez haalde toen 8,1 miljoen stemmen, 55 procent van het totale aantal, zijn uitdager Henrique Capriles haalde 6,5 miljoen stemmen (44 procent).

Chávez, die straks aan zijn vierde ambtstermijn kan beginnen, herschikte meteen zijn entourage en duidde samen met de PSUV de 23 kandidaat-gouverneurs aan.
Huidig vicepresident Elías Jaua wordt ingezet in de belangrijke deelstaat Miranda, waarin het oostelijke deel van hoofdstad Caracas ligt. Daar komt Henrique Capriles, de verliezer van zondag, opnieuw op.

Opnieuw Capriles

Het is als gouverneur van Miranda dat Capriles de basis heeft gelegd van zijn nationale politieke carrière. Hij wordt door veel analisten gezien als de man die de oppositie tegen Chávez eindelijk kon verenigen.

Na zijn nederlaag van zondag voerde hij heel wat gesprekken om te kijken of hij op 16 december al dan niet zou meedoen. Gisteren (donderdag) besliste hij om opnieuw voor het gouverneurschap te gaan. Miranda wordt zo het meest uitgesproken schouwtoneel van de strijd tussen Chavismo en oppositie.

Overwinning nodig

Het is geen comfortabele situatie voor Capriles, zegt Gabriel Reyes, docent politieke wetenschappen aan de Universiteit Simón Bolívar. “Hij heeft misschien de goede beslissing genomen voor zijn politieke carrière, want hij heeft een overwinning nodig na deze nederlaag. Maar ik betwijfel of hij beide rollen kan vervullen, die van gouverneur en die van nationaal leider.”

“Zonder politiek mandaat kan Capriles zijn status van nationaal leider verliezen”, zegt Ángel Álvarez, politicoloog aan de Centrale Universiteit. “Die status dankt hij net aan zijn rol als boegbeeld van de decentralisatie van de macht.”

Álvarez denkt niet dat Capriles’ nationale uitstraling er onder zal lijden omdat zijn carrière in zijn stijgende lijn is gegaan: “eerst parlementslid, vervolgens gouverneur en dan een presidentskandidaat die heel wat enthousiasme kon teweegbrengen.”

Opgedrongen kandidaten

Er wacht de oppositie in elk geval een zware taak want voor de presidentsverkiezingen verloor Chávez alleen in de zuidoostelijke deelstaten Táchira en Mérida.
De oppositie rekent op de uitstraling van de zeven gouverneurs die ze vandaag heeft, en op het ongenoegen bij een deel van de Chávez-aanhang over het lokale PSUV-beleid en de vanuit Caracas opgedrongen kandidaten.

In de deelstaten waar PSUV-gouverneurs het niet goed doen, schoof Chávez enkele van zijn ministers en parlementaire zwaargewichten naar voren, onder wie minister van Binnenlandse Zaken Tareck El Aissami, en veteraan Aristóbulo Istúriz, onder meer oud-onderwijsminster. Die wonen en stemmen zelfs niet in de deelstaten waar ze nu worden ingezet.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.