Chávez kondigt nieuwe onteigeningen aan

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de onteigening aangekondigd van een dochteronderneming van de Britse Vestey Group en van Agroisleña, een grote leverancier voor de landbouwsector, die een halve eeuw geleden door Spanjaarden werd opgericht.

De aankondiging wijst erop dat president zijn Bolivariaanse revolutie kracht wil bijzetten, nu na de recente verkiezingen is gebleken dat zijn populariteit daalt.

In een op de landelijke tv uitgezonden telefonisch interview zei Chávez maandag dat Venezuela honderdduizenden hectares land en 130.000 stuks vee van La Compañía Inglesa (een bedrijf dat eigendom is van Vestey Group) zal overnemen. Vestey heeft al sinds 1909 bezittingen in het land. De president zei dat er met het bedrijf is onderhandeld over een compensatie.

De president “heeft de binnenlandse, en vooral internationale, interpretatie van de verkiezingsuitkomsten begrepen als een tegenslag voor zijn politieke project”, zegt politiek analist Manuel Felipe Sierra. “Hij voelt zich nu verplicht om te bewijzen dat zijn revolutie vordert.”

Sinds 2001 heeft de regering, met compensatie, zo’n drie miljoen hectare land dat in particuliere handen was, onteigend. Duizenden gezinnen kregen een vergunning om in totaal zo’n twee miljoen hectare te bewerken. 

Hoge prijzen

Chávez kondigde de onteigening van Agroisleña afgelopen zondag, een week na de verkiezingen, aan in zijn televisieshow “Alo Presidente”. Hij zei ook dat de staat in de komende weken nog eens 250.000 hectare land zal overnemen.
Agroisleña werd in 1958 opgericht door immigranten van de Spaanse Canarische Eilanden. Het bedrijf verstrekt leningen aan boeren en verkoopt zaken, kunstmest en andere landbouwbenodigdheden.

“Agroisleña levert de helft van alle zaad dat in 20 van de 24 staten gezaaid wordt en financiert 18.000 producenten”, zegt Sierra. “Dat betekent dat de staat zijn invloed op de gehele landbouwsector zal consolideren.”

Chávez beschuldigde Agroisleña van het vragen van te hoge prijzen voor zaden en speculeren met de prijzen van zaad en kunstmest. “Het is genoeg, het is voorbij. Agroisleña is nu eigendom van het volk, bezit van het de natie”, zei hij. Werknemers van het bedrijf hebben geprotesteerd tegen de maatregel, maar de president heeft aangegeven zich daar niets van te zullen aantrekken.

In het nieuwe parlement gaan 98 van de 165 zetels naar leden van de regerende Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV) en zijn bondgenoot, de kleine Communistische Partij. Het huidige parlement bestaat bijna volledig uit Chávez-aanhangers. Dat is al zo sinds 2005, toen de oppositie de verkiezingen boycotte uit wantrouwen en omdat er sprake zou zijn van fraude. Internationale waarnemers vonden daarvoor echter geen bewijs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.