Chávez overschrijdt "lijn tussen democratie en autoritarisme"

De Venezolaanse regering wil de spoedbehandeling van een wetsvoorstel voor de financiering van niet-gouvernementele organisaties (ngo’s). De ngo’s luiden de alarmbel. Ze zeggen dat het voorstel “de rode lijn tussen democratie en autoritarisme” overschrijdt.

President Hugo Chávez vraagt zich af waarom “politieke partijen, ngo’s en prominente figuren van de contrarevolutie miljoenen blijven krijgen van het Yankee-imperium en gebruik maken van de vrijheid om de grondwet te schenden en het land te destabiliseren.” Hij vraagt daarom “een strenge wet om dit te verhinderen.”

Parlementslid Roy Daza, voorzitter van de commissie buitenlands beleid, kondigde aan dat de procedure versneld wordt opdat de wet voor het einde van het jaar wordt goedgekeurd. De regeringspartij heeft momenteel de steun van 150 van de 167 parlementsleden. In de volgende legislatuur, die op 5 januari begint, is die steun kleiner: Chávez kan dan rekenen op 98 parlementsleden, de oppositie heeft 67 zetels.

Fonds

“Er zijn ngo’s die middelen krijgen van buitenlandse mogendheden om de staatsinstellingen te proberen irriteren en dat kan niet worden toegestaan”, zei Roy Daza. Toen journalisten Daza vroegen of ook mensenrechtenorganisaties als politieke organisaties worden beschouwd, antwoordde die: “Natuurlijk.”

In het ontwerp is een sprake van een nieuw overheidsregister voor organisaties die middelen uit het buitenland ontvangen. Dat geld gaat dan naar een fonds dat door de staat zal worden beheerd.  De ngo’s zullen ook informatie over hun activiteiten moeten verstrekken.

Liliana Ortega, woordvoeder van het Forum voor het Leven, een coalitie van twintig mensenrechtenorganisaties, spreekt van “een klimaat van voortschrijdende sluiting van autonome en democratische ruimtes. De voorgestelde wet is een voorbeeld van hoe men de publieke vrijheden inperkt, iets wat alleen autoritaire regeringen doen.” De wet “is onwerkbaar in een democratische omgeving. Voor ons betekent het dat men de rode lijn naar het autoritarisme overschrijdt.”

Tot zwijgen gebracht

“Het zou betekenen dat veel kritische stemmen over mensenrechtenschendingen tot zwijgen worden gebracht, omdat de staat, in werkelijkheid de regering, de bevoegdheid krijgt om te bepalen welke ngo’s geregistreerd worden en welke projecten middelen mogen ontvangen”, zegt Feliciano Reyna van Sinergia, een coalitie van vooral ontwikkelingsorganisaties. Reyna geeft als voorbeeld de kritiek van ngo’s dat de regering haar belofte voor hulp aan aidspatiënten niet nakomt.

Buitenlandse donoren “gaan geen geld geven voor een fonds dat door de staat beheerd zal worden”, zegt Carlos Correa van Espacio Público, een ngo over collectieve communicatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.