Chávez pleit voor ‘petromunt’

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft gisteren op een Arabisch-Zuid-Amerikaanse top in Doha een lans gebroken voor een ‘petromunt’ die de Amerikaanse dollar kan vervangen als internationale reservemunt. De petromunt, kortweg petro, zou gesteund moeten worden door de olieproducerende landen.

“Venezuela zal de inspanningen ondersteunen om een alternatieve reservemunt te vinden”, verklaarde Chávez. “Het einde van het Amerikaanse imperium is nabij.” Chávez streeft naar de steun van de Arabische Liga voor zijn idee. Hij wil het voorstel de komende dagen ook in Iran en China bespreken.

Het Venezolaanse voorstel stond niet op de officiële agenda van de topbijeenkomst in Doha. Waarnemers achten het weinig waarschijnlijk dat Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten zich achter het idee scharen.

De crisis heeft wel bij veel ontwikkelingslanden de onvrede doen groeien met de Amerikaanse dominantie van de financiële wereld. De dollar is de belangrijkste handelsmunt en de deviezenreserves van veel landen bestaan voor een groot deel uit dollars.  

Venezuela heeft al eerder pogingen ondernomen om gelijkgezinde landen te doen afzien van het gebruik van de dollar als handelsmunt. Iran ging daarin mee door voor te stellen in de oliehandel over te schakelen op de euro.

Belangrijker is de tendens van veel landen om een deel van hun deviezenreserves om te zetten in euro. China lijkt nog verder te willen gaan. Het heeft de voorbije maanden met verscheidene landen overeenkomsten gesloten om handel te drijven in andere munteenheden dan de dollar. China heeft ook voorgesteld een nieuwe reservemunt te creëren die zou bestaan uit een korf van belangrijke munteenheden. Ook Rusland is voorstander van een nieuwe munt die de dollar zou kunnen vervangen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.