Chávez wil scoren bij plaatselijke verkiezingen

Met nog vier jaar te gaan tot de presidentsverkiezingen in Venezuela, voert president Hugo Chávez campagne alsof zijn positie op het spel staat. Op 23 november stemt Venezuela echter alleen over nieuwe gouverneurs en burgemeesters.
Chávez verschijnt bij verkiezingsbijeenkomsten, is aanwezig bij de lancering van allerlei openbare projecten en laat geen gelegenheid onbenut om op tv te verschijnen. Op 23 november stemt Venezuela over 22 van de 23 provinciale gouverneurs en 328 van 335 burgemeesters die het land telt.
Tijdens de laatste regionale verkiezingen, vier jaar geleden, wisten Chávez-aanhangers 21 staten en zo’n 300 gemeenten zeker te stellen. Opiniepeilers en analisten voorspellen echter een lichte verschuiving op de politieke kaart na de verkiezingen. “De oppositie heeft een grote kans om vier staten te winnen, waaronder de oliestaat Zulia en de industriestaat Carabobo. Ook heeft de oppositie sterke kandidaten in vier andere staten”, zegt Luis León, directeur van het bureau Datanálisis.
Hinterlaces peilde de stemming in veertien staten en concludeert dat in acht staten oppositiekandidaten een goede kans maken te winnen. Opiniepeiler Consultores 21 schat dat de oppositie, of dissidente kandidaten, ongeveer tien staten kunnen binnenhalen. “Als je wilt weten wat de zwakke staten zijn voor de regering, hoef je alleen maar te kijken waar Chávez zich dezer dagen vertoont”, zegt Eduardo Semtei, voormalig lid van de Nationale Kiesraad.
Semtei voorspelt dat de komende verkiezingen “de statistieken zullen corrigeren”. De oppositie heeft volgens hem steun van 40 procent van de kiezers, maar is slechts aan de macht 8 tot 10 procent van de staten en gemeenten.
Presidentsverkiezingen
Chávez volgt in de staten die naar de oppositie dreigen te gaan, al een tijdje hetzelfde patroon: ’s ochtends of ’s middags wordt het startschot gegeven voor een of ander openbaar project - die ceremonie wordt breed uitgemeten op de nationale televisie - en ’s avonds woont hij een verkiezingsbijeenkomst bij om kandidaten van zijn voorkeur te steunen.
Waarom hecht de president, met nog vier jaar te gaan in zijn tweede termijn zoveel waarde aan de regionale verkiezingen? Volgens politiek analist Fausto Masó heeft dat te maken met de wens van Chávez om herkozen te worden. “Deze regionale verkiezingen zijn een belangrijke stap om dat doel te bereiken. Als Chávez bijvoorbeeld twintig staten wint, zal hij onmiddellijk oproepen tot een amendement van de grondwet, zodat hij in 2012 opnieuw aan de presidentsverkiezingen kan meedoen.”
Volgens Semtei hebben regeringsstrategen al een referendum voorbereid voor zo’n hervorming. “Als de oppositie in acht of negen staten wint, inclusief de dichtbevolkte staten, en de belangrijkste gemeenten naar zicht toetrekt, bemoeilijkt dat Chávez’ plannen. Als duidelijk is dat hij in 2012 moet vertrekken, zal dat ook leiden tot meer strijd binnen zijn eigen partij”, zegt Masó.
Chávez won in 2006 de verkiezingen met 63 procent van de stemmen en ging daarmee zijn tweede termijn in. Hij probeerde vervolgens grondwetswijziging door te drukken, die het mogelijk moest maken om bij de volgende presidentsverkiezingen opnieuw kandidaat te zijn. Dat plan werd vorig jaar in een referendum verworpen met 51 procent van de stemmen, de eerste nederlaag van Chávez sinds 1998. In de afgelopen tien jaar werden twaalf verkiezingen en referenda gehouden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.