Chávez wint referendum

De Venezolaanse president Hugo Chávez kan voor altijd aan de macht blijven als hij de verkiezingen blijft winnen. Hij heeft zondag het referendum gewonnen dat de onbeperkte herverkiezing van politieke mandatarissen mogelijk maakt. Met 94 procent van de stemmen geteld had meer dan 54 procent van de Venezolanen die deelnamen, ja gestemd. Zowat een derde van de kiesgerechtigden bracht geen stem uit.
Ondanks de grote inzet en de politieke polarisering verliep de stemming over de grondwetswijziging kalm en met weinig incidenten. ’s Nachts begonnen aanhangers van Chávez al vuurwerk af te steken in de straten. Toen de eerste voorlopige resultaten bekend waren, verscheen Chávez op het balkon van het presidentiële paleis. “De deur naar de toekomst staat wijd open”, speechte hij. “In 2012 zijn er presidentiële verkiezingen, en als God of de mensen er niet anders over beslissen, is deze soldaat al kandidaat.”
Net als de andere verkiezingen en referenda van de voorbije tien jaar draaide ook deze volksraadpleging helemaal rond de persoon van Chávez. “Dit referendum beslist over mijn politieke toekomst”, zei Chávez zelf toen hij zijn stem uitbracht. “In andere landen gaan referenda over regionale integratie of over het homohuwelijk”, reageert Gerardo Romero, een ingenieur uit Los Chaguaramos, een middenklassewijk in Caracas. “Hier stemmen we al tien jaar voor of tegen Chávez; we beginnen het beu te worden.”
“Ik heb voor de comandante gestemd opdat hij de programma’s zou kunnen voortzetten die ons vooruit helpen”, zegt Roberto Mejía, een schrijnwerker uit de volkswijk Los Flores de Catia. “Maar er zijn wel veel verkiezingen, en we zouden vooral willen dat de mensen aan de macht ons werk bezorgen en onze problemen oplossen.”
Chávez is sinds 1999 president in Venezuela. Hij werd herverkozen bij nieuwe verkiezingen in 2000 en in 2006. Zijn huidige mandaat loopt tot 2012.
In 2007 had Chávez al eens in een referendum een grondwetswijziging voorgelegd waarmee hij langer dan twee ambtstermijnen van zes jaar aan de macht had kunnen blijven. Maar dat voorstel werd toen afgekeurd met 51 procent van de stemmen tegen. De regionale verkiezingen van november 2008 draaiden voor Chávez dan weer uit op een overwinning, en dus besliste hij het er nog eens op te wagen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2623   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift