Chilenen krijgen niet genoeg van TV-docu’s over coup van 1973

In de aanloop naar de dertigste verjaardag van de militaire staatsgreep in Chili op 11 september worden televisiekijkers overstelpt met televisieprogramma’s over de mensenrechtenschendingen van de dictatuur. Sommigen analisten waarschuwen voor oververzadiging, anderen spreken van een normale reactie na jaren van gedwongen stilte. De televisiezenders zelf is het vooral om de kijkcijfers te doen, want de belangstelling is overweldigend.

Sommige documentaires over de coup en zijn gevolgen bereikten een score van 40 punten in het meetsysteem voor kijkcijfers. Dat betekent dat de uitzending op 480.000 televisietoestellen werd gevolgd. Ter vergelijking, de bestseller “Los Zarpazos del Puma” (“het klauwen van de poema”), een boek over mensenrechtenschendingen van journalist Patricia Verdugo, ging slechts 150.000 keer over de toonbank.

Ook omroepen die tot voor kort in alle talen zwegen over de naar schatting 3000 politieke moorden en ontvoeringen onder het regime van Augusto Pinochet hebben zich op mensenrechtenthema’s gestort. De reportagemakers nemen geen blad voor de mond. Termen als “vermoedelijke slachtoffers van ontvoering” of “vermeende slachtoffers van marteling” worden niet meer gebruikt, alsook de stelling dat de aanklachten tegen de dictatuur een fabricatie zijn van het “internationale communisme”.

Douglas Hubner, voorzitter van de journalistenbond van Santiago, denkt dat er nu genoeg jaren zijn voorbijgegaan om de Chileense samenleving “een realistisch beeld te geven van de gebeurtenissen die zo belangrijk waren voor de geschiedenis van het land”. “Dit land bereikt stilaan de mediavrijheid die nodig is om de hele waarheid aan het licht te brengen”.

Het verschil met het 25-jarige jubileum is frappant, aldus Hubner. “Vijf jaar geleden was het Pinochetisme nog springlevend en waren waarheid en gerechtigheid nog taboe”. Het prestige van senator-voor-het-leven Augusto Pinochet, die in 1973 als aanvoerder van het leger de democratisch verkozen president Salvador Allende ten val bracht, kreeg intussen zware klappen. De ex-dictator zat van oktober 1998 tot maart 2000 onder huisarrest in Londen omdat de Spaanse rechter Balthasar Garzón zijn uitlevering had gevraagd. Groot-Brittannië stuurde Pinochet uiteindelijk om “humanitaire redenen” terug naar Chili.

Pinochet krijgt net als alle andere Chilenen de ene documentaire na de andere voorgeschoteld over de gruwel van zijn regime. María Elena Gronemeyer van de journalistenschool aan de katholieke universiteit van Santiago waarschuwt voor oververzadiging: “de media moeten creatief blijven en zich afvragen hoeveel informatie een mens kan verwerken, zelfs over een belangrijk onderwerp als de coup”.

Televisiereporter Santiago Pavlovic vindt de berichtgeving eveneens “excessief”, maar wijst op het belang voor de jongere generaties. “Zestig procent van de Chilenen zijn jonger dan dertig. Zij hebben de coup niet meegemaakt. Deze oververzadiging compenseert 17 jaar van stilte ten tijde van de dictatuur, toen je maar één stem kon horen”.

Gustavo González

xml=3

Ref: la ic hd

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.