Chilenen verzetten zich tegen groot damproject

Chileense burgers blijven zich verzetten tegen de mogelijke bouw van vijf grote dammen in de valleien van Patagonië. Ze zijn niet tevreden met de goedkeuring van een milieueffectenrapport. De dammen zijn deel van het project HydroAysen waarbij ook de plaatsing hoort van 2000 kilometers lange electriciteitsleidingen.

  • Bret Frk Deze vallei is zes uren verwijderd van de Rio Baker. Een mogelijke serie dammen kan de vallei verstoren. Bret Frk
  • NRDC De Rio Baker. NRDC
  • Bret Frk Bij de samenvloeiing van de Rio Baker en de Rio Nef. Bret Frk
  • Gary Hughes - International Rivers De Rio Pascua. Gary Hughes - International Rivers
  • Gary Hughes - International Rivers De Rio Pascua. Gary Hughes - International Rivers

Een commissie, aangesteld door de regering, heeft een milieueffectenrapport goedgekeurd voor de bouw van vijf dammen op de rivieren Rio Baker en Rio Pascua in Patagonië. De stemming vond plaats op 9 mei met elf stemmen voor, en één tegen.

Na de goedkeuring kwamen 1000 Chileense burgers op straat om te protesteren, zowel in Coyhaique waar de stemming plaatsvond, als in Santiago de Chile. De politie beantwoordde de demonstraties met waterkanonnen en traangas. Verschillende manifestanten werden gearresteerd.

Activisten van The Patagonia Without Dams noemen het project HydroAysen ‘vernietigend en illegaal’. Ze klagen aan dat de dammen minstens 5600 hectares van ongerept natuur, met zeldzame ecosystemen in bos- en landbouwgebied en riviervalleien, onder water zouden zetten. In een poll van het onafhankelijk onderzoeksbedrijf Ipsos, stemde 61 procent van Chileense burgers tegen de bouw van de dammen.

Endesa S.A., dochteronderneming van de Spaanse energieproducent Enel Sp.A, wil met HydroAysen extra energie opwekken die vooral de omgeving van Santiago de Chile, de hoofdstad van Chili, zal voorzien van elektriciteit. Daar woont het grootste deel van de Chileense bevolking. De investeringen in het project worden geschat op 3,2 miljard dollar.

‘Om armoede te bestrijden’

Berklee Lowrey-Evans van de International River Groups zegt in een artikel van de Britse Guardian dat er alternatieven zijn om aan de stijgende energievraag te voldoen. ‘Veelvuldige studies toonden aan dat Chili op een duurzame en veilige manier in zijn energienoden kan voorzien door grotere investeringen in niet-traditionele hernieuwbare energie en energie-efficientie, met kleinere impact op milieu, samenleving en economie.’

De regering zegt dat HydroAysen een milieuvriendelijk project is. Maria Isabel Gonzalez, voormalig hoofd van de Nationale Energiecommissie van het land, zegt in een bericht van Associated Press dat Chili ‘nog steeds een arm land is met 2,5 miljoen arme mensen. Om armoede te bestrijden, hebben we energie nodig. Daarom moeten we onze eigen energiebronnen ontwikkelen.’

Journalist Tomas Mosciatti zegt in een uitzending van CNN dat het problematisch is dat HydroAysen 80 procent van de energiemarkt zou innemen en daarmee een sterk monopolie zou creeëren.

De activisten zetten zich schrap om een ander deel van het project tegen te gaan, namelijk de plaatsing van elektriciteitsleidingen met een lengte van 2000 kilometer. Voor het aanleggen van de elektriciteitsleidingen is het werk voor een milieueffectenrapport nog niet afgerond. Een herziening van de studie staat gepland voor december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.