Chili arresteert ex-soldaat voor moord op Victor Jara

Een Chileense rechter heeft een voormalige soldaat aangeklaagd voor de moord op de internationaal bekende Chileense volkszanger Victor Jara in 1973. Tot nog toe was enkel de commandant aangeklaagd van het kamp waar Jara gedood was na de militaire coup van generaal Augusto Pinochet.
Dinsdag stelde rechter Juan Fuentes de 54-jaar oude José Paredes officieel in staat van beschuldiging. Fuentes zat al sinds 22 mei in voorhechtenis samen met een andere ex-militair, die inmiddels bij gebrek aan bewijs is vrijgelaten.
De beide mannen worden ervan verdacht de achttienjarige bewakers geweest te zijn van Jara in het Estadio Chile in 1973, het stadium waar meer dan vijfduizend politieke gevangenen werden vastgehouden en gefolterd na de coup van Pinochet tegen het regime van de socialistische president Salvador Allende (1970-1973).

Rekruten


Ondanks de vorderingen die gemaakt zijn in het onderzoek naar de dood van de volkszanger, is de advocaat van zijn nabestaanden niet in feeststemming na de inbeschuldigingstelling. “Het is niet onze bedoeling om jacht te maken op rekruten, dat wil ik zeer duidelijk maken”, zegt Nelson Caucoto. “De rekruten vormden een onderdeel van een groter geheel, maar ze zijn de zwakste en meest kwetsbare schakel. Ik ben geïnteresseerd in de oversten die het bevel gaven om Victor Jara te executeren.
Rechter Fuentes heeft nog geen vorderingen gemaakt in het onderzoek naar de mysterieuze officier die gekend stond als “El Príncipe” (de prins). Die wordt door verschillende getuigen aangeduid als degene die erg tegen Jara gekant was, en mogelijk de opdracht heeft gegeven om hem te doden.
Ook Jara’s weduwe, de Britse balletdanseres en choreografe Joan Turner, liet al weten dat ze geen interesse heeft in de rekruten die betrokken waren bij de zaak.
Tijdens de zeventien jaar durende dictatuur van Pinochet kwamen ongeveer drieduizend mensen om en werden nog eens 35.000 mensen gefolterd. Jara was een van de bekendste slachtoffers. De “Bob Dylan van Chili” was wereldwijd bekend als leidende figuur achter de beweging Nueva Canción (Nieuw lied), die traditionele volksmuziek koppelde aan moderne en vaak politieke teksten.
De dag na de coup werd hij opgepakt op de universiteit waar hij werkte als professor en meegenomen naar het Estadio Chile. Hij werd zwaar geslagen en gefolterd voor zijn lichaam doorzeefd werd met 44 kogels op 15 september 1973. Zijn lichaam werd gedumpt bij een kerkhof in Santiago.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift