Chili maakt morning-afterpil gratis voor vrouwen vanaf 14 jaar

Vrouwen vanaf 14 jaar kunnen in Chili voortaan gratis contraceptiemiddelen krijgen in alle openbare gezondheidscentra. Met de maatregel haalde de regering van president Michelle Bachelet de woede van de katholieke kerk en van de rechtse oppositiepartijen op haar hals.
Minderjarige Chileense vrouwen vanaf 14 jaar kunnen voortaan een voorschrift voor contraceptiemiddelen aan hun arts vragen zonder toestemming van hun ouders. Openbare gezondheidscentra moeten deze contraceptiemiddelen, waaronder ook de morning-afterpil, bovendien gratis aanbieden.

“Wij juichen de beslissing van het Chileense ministerie van Volksgezondheid toe, omdat wij geloven dat het de rechten van de vrouw beschermt en ons een kans geeft om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken”, zegt een gelukkige Ximena Rojas, assistent-directrice van het Centrum voor de Ontwikkeling van Vrouwen (DOMOS). Ze is vooral blij met de betere beschikbaarheid van de morning-afterpil. Die werd tot nog toe alleen toegestaan aan slachtoffers van verkrachtingen.

Bij de katholieke kerk en rechtse oppositiepartijen zorgt de maatregel echter voor verhitte kritiek. Volgens Francisco Javier Errázuriz, de aartsbisschop van Santiago, is het een klap voor het huwelijk, het geboortecijfer en het Chileense gezin. Hij pleit voor een (beperkte) seksuele opvoeding in plaats van contraceptie.

Verschillende vooraanstaande politici van rechtse oppositiepartijen dreigden er al mee om de nieuwe bepalingen niet na te leven. Dat kan in de praktijk, omdat gemeentebesturen belast zijn met het beheer van openbare gezondheidscentra.

Conservatieven zijn vooral bang dat de betere toegang tot noodcontraceptie het geboortecijfer nog verder naar beneden zal halen. Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, zakte het geboortecijfer van 2,5 kinderen per vrouw in 1983 tot 1,9 in 2003.

Minister van Volksgezondheid Soldedad Barria waarschuwt dat de nieuwe maatregel “verplicht” is en bedoeld is om ongewenste tienerzwangerschappen en illegale abortussen terug te dringen. De maatregel is ook nodig, aldus de regering, omdat op de leeftijd van 14 jaar 14 op de 100 vrouwen seksueel actief zijn.

De linkse partijen zijn algemeen te vinden voor de maatregel. Zij hebben de minister maandag wel om meer uitleg gevraagd, omdat ze willen weten of de adolescenten en vrouwen wel genoeg begeleiding en informatie zullen krijgen van de artsen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift