"China belangrijkste mikpunt van protectionisme"

Dit jaar hebben al 19 landen beschermingsmaatregelen getroffen of onderzocht tegen de invoer van Chinese producten. Dat zegt het Chinese ministerie van Handel. De trend hangt samen met de internationale economische crisis en bedreigt volgens China het herstel van de wereldhandel.
Volgens het Chinese ministerie van Handel zijn er de eerste negen maanden van dit jaar wereldwijd al 88 onderzoeken gestart rond Chinese invoerproducten. Die worden meestal vergezeld door voorlopige invoerbeperkingen. Chinese importeurs worden ervan verdacht dumpingprijzen te hanteren of in eigen land overmatig te profiteren van subsidies. In een twintigtal gevallen reageren landen ook op een snelle stijging van de Chinese invoer die de eigen producenten overweldigt.
Antidumpingmaatregelen kunnen tot kettingreacties of tegenmaatregelen van de getroffen landen lijden. De Wereldhandelsorganisatie waarschuwt voor zo’n opbod: het zou de wereldhandel verder kunnen doen afnemen. 

VS voorop


Vooral de Verenigde Staten treden volgens het nieuwsagentschap Xinhua sinds het begin van de economische crisis steeds forser op tegen Chinese importeurs. Donderdag stelde Washington voorlopige anti-dumpingmaatregelen in tegen de invoer van stalen buizen uit China. Eerder trokken de VS ook de invoerrechten op andere Chinese staalproducten en op autobanden op.
Ook de Europese Unie doet Chinese invoerders van stalen buizen al meer betalen. Europa zal waarschijnlijk ook de hogere heffingen op schoenen uit China verlengen. Ook voor stalen kabels en industriële chemicaliën uit China heeft Europa de tolmuur opgetrokken.   
India, Brazilië, Argentina, Indonesië, Zuid-Afrika en Turkije hebben ook al nieuwe importbeperkingen tegen China afgekondigd. Dat zet een trend voort die zich al in 2008 aftekende. Volgens de Global Antidumping Database, een door de Wereldbank gesteunde waakhond, steeg het aantal aanvragen voor importbeperkingen tegen China vanuit het bedrijfsleven in 2008 met 23 procent.

Concurrentiekracht


China vindt dat het onterecht geviseerd wordt. De Chinese export naar de VS, Japan en Europa is de voorbije negen maanden fors teruggelopen. Wereldwijd liep de Chinese export met 21 procent terug. Het Chinese marktaandeel in de meeste industrielanden is wel toegenomen, volgens China een teken van de concurrentiekracht van Chinese bedrijven. Dat zou ook de reden zijn van de antidumpingmaatregelen.
De wrijvingen kunnen in de toekomst nog groter worden. De Aziatische Ontwikkelingsbank verwacht dat de Chinese export in 2010 met 8 procent zal toenemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.