China doorvoerland voor drugs uit Myanmar

Sinds de opening in de jaren tachtig van de Chinese grens met Myanmar (het vroegere Birma) is China doorvoerland voor drugs geworden. Volgens insiders zit bijna de helft van de Myanmarese moslimimmigranten in China in de drugshandel.

In april 2003 namen de Chinese autoriteiten vlak buiten het marktstadje Ruili, vlakbij de grens met Myanmar meer dan een halve ton heroïne in beslag. Het goedje was onderweg naar Kunming, de hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Yunnan. Het was de grootste, maar zeker niet de enige drugvangst van dat jaar. Drugshandelaars gebruiken verschillende routes naar Kunming. Volgens rapporten bereikt de Myanmarese heroïne via oostelijk China en Hongkong Zuidoost-Azië, Australië en Noord-Amerika.

Tot voor kort was de dertiger Bushi een van die handelaren. Deze van oorsprong Myanmarese moslim begon als handelaar in jade, maar ontdekte net als vele collega’s dat heroïnehandel een snellere manier is om rijk te worden. Vijf jaar lang verdiende hij dagelijks meer dan 5000 yuan (500 euro) en was een gerespecteerd leider van de plaatselijke moslimgemeenschap in Ruili. Op het eind had hij tientallen mensen die voor hem smokkelden. Ze verstopten de heroïne in melkkannen of in hun anus of vagina, en kochten Chinese en Myanmarese autoriteiten om. Vorig jaar kwam aan dat alles een einde toen verschillende van Bushi’s mensen werden opgepakt voor heroïnebezit. Zelf kon hij uit de gevangenis blijven, maar hij verloor bijna al zijn bezittingen. Nu verkoopt hij fruit in een straatstalletje en is hij in de ogen van de gemeenschap ‘hkali’, een nul. Niemand spreekt nog met hem - heroïnesmokkel is verboden volgens de islam.

Kyaw Hein, een andere Myanmarees in het grensstadje Ruili, leeft nog steeds van de heroïnehandel. Niet meer als smokkelaar, maar als informant voor de Chinese politie, die hem een vijfde toeschuift van het geld dat ze in beslag nemen. Kyan Hein hangt rond in het centrum met zijn vroegere vrienden, waarvan het grootste deel niet weet dat hij een overloper is. Ik weet dat de doodsklok op een dag zal luiden voor mij, maar ik ben niet bang, zegt hij.

Door hard optreden van de Chinese politie passeert er nu minder heroïne uit de Myanmarese grensstad Muse langs Ruili. Maar volgens Kyaw Hein zijn alle ‘tijgers’, de talrijke drugshandelaars onder de pakweg duizend Myanmarese moslims uit Ruili, zich aan het verplaatsen naar een gebied vlakbij de stad Panghsang.

Volgens Bushi is bijna de helft van de Myanmarese moslims in China bij de drugshandel betrokken. Enkele handelaars slagen erin rijk te worden en te blijven, maar velen eindigen in de gevangenis. In China staat op drugshandel de doodstraf, maar Myanmarezen krijgen maximaal vijftien jaar gevangenisstraf. Het gerucht gaat dat wie genoeg smeergeld kan betalen, zijn straf kan inkorten of zelf helemaal afkopen. Toch schatten Bushi en Kyaw Hein dat zo’n tweehonderd Myanmarese moslims in Chinese gevangenissen zitten.

De moslims uit Birma die in Ruili wonen, zijn grotendeels migranten die de politieke en economische discriminatie in eigen land ontvluchtten. Moslims en christenen vormen samen 4 procent van de bevolking. 89 procent van de Myanmarezen is boeddhist. Er zijn in het verleden rellen geweest tussen boeddhisten en moslims, naar verluidt uitgelokt door de militaire autoriteiten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.