China en Brazilië met één been buiten dollarzone

Na de tweedaagse BRICS-onderhandeling in Durban, Zuid-Afrika, staan de plannen van de vijf snelst groeiende landen in de wereld, met name Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, nog niet veel verder. Dat de nieuwe BRICS-ontwikkelingsbank er komt, dat is nu zeker. Maar hoe dat zal gebeuren en waar die gevestigd moet worden, blijft een vraagteken. Toch kregen de Bretton Woods-instellingen van het Noorden een eerst tik: China en Brazilië hebben besloten om voortaan voor dertig miljard dollar bilaterale handel in eigen munt te verrekenen, de yuan en de real.

  • Government ZA Een van de plannen van deze BRICS-samenkomst was de oprichting van een Zuid-Zuid ontwikkelingsbank Government ZA

In de internationale handel wordt vooral de dollar gebruikt en dat stoort China en Brazilië. Met het swap akkoord ter waarde van 30 miljard dollar beperken de twee groeilanden de rol van de dollar in de internationale handel en beschermen ze zich gedeeltelijk tegen mogelijke wanorde op de financiële markten. De bilaterale handel tussen China en Brazilië bedraagt momenteel 75 miljard dollar per jaar. Hoe het precies in zijn werk moet gaan, is niet duidelijk, want de Chinese yuan is niet vrij verhandelbaar.

Bij het begin van de financiële crisis had China al iets gelijkaardigs gedaan: tegen juli 2009 had het al voor zowat honderd miljard dollar swaps ondertekend met zes landen, waaronder Argentinië, Indonesië en Wit-Rusland.

Details nog niet besproken

De leiders van de BRICS-club maakten ook bekend dat er nog geen overeenstemming was over het startkapitaal van de nieuwe ontwikkelingsbank die ze wilden oprichten. Verschillende andere technische details moeten ook nog besproken worden.

‘We moeten de BRICS-bank zien als een deel van het nieuwe paradigma om onze bronnen te delen en, zoals de Chinese minister zei, een win-win situatie te bekomen’, zegt Pravin Gordhan, de Zuid-Afrikaanse Minister van Financiën. Hij benadrukte het feit dat de plannen nu in stroomversnelling waren gekomen. Andere ontwikkelingslanden zullen uiteindelijk uitgenodigd worden om zich aan te sluiten bij de bank, vertelde Gordhan.

De sceptische vragen of Zuid-Afrika zijn deel van het startkapitaal op tafel zal kunnen leggen, wuifde hij weg door te zeggen dat het kapitaal op verschillende manieren bekomen kan worden over een langere periode.

Met de bank wil de BRICS-groep een tegenwicht bieden voor de Wereldbank, waar Afrika nu slechts drie van de 25 zetels heeft. De bank zou de eerste instelling worden van het informeel BRICS-forum, dat in 2009 opgericht werd. De BRICS-groep representeert 43 procent van de wereldbevolking en 17 procent van de wereldhandel. Analisten verwachten dat de bank vooral door China gedomineerd zal worden. De Chinese economie is twintig keer groter dan de Zuid-Afrikaanse en vier keer groter dan die van Rusland of India.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift