China en Rusland bouwen grootste fabriek voor lithiumbatterijen

China en Rusland bouwen samen de grootste fabriek voor lithiumbatterijen ter wereld. De installatie in Novosibirsk moet een half miljoen batterijen per jaar produceren.

Lithium-ion batterijen worden gebruikt in allerlei producten, van mp3-spelers over laptops tot elektrische voertuigen, en de vraag stijgt elk jaar. Reden genoeg voor het Russische staatsbedrijf Rusnano en het Chinese Thunder Sky om samen een gooi te doen naar marktdominantie.

Hun joint-venture Liotech opende in het Siberische Novosibirsk een fabriek met een oppervlakte van bijna 4000 vierkante meter, 500 werknemers en een productiecapaciteit van 500.000 tot 1 miljoen batterijen per jaar voor verschillende toepassingen.

Chinees overwicht

Liotech is voor 49,999 procent eigendom van Rusnano, en voor 50,0001 procent van Thunder Sky, maar in de praktijk is het Chinese overwicht veel groter. “Op het eerste gezicht lijkt de Siberische fabriek van Liotech een voorbeeld van Russische industrie, innovatie en expertise”, schrijft de krant Moscow Times. “Maar alle machines zijn gemaakt door Chinese bedrijven, al het ruwe materiaal voor de batterijen komt uit China, en alle afgewerkte producten zijn bestemd voor de Chinese markt.”

Volgens Rusnano-baas Anatoli Tsjoebajs was er geen andere keuze. “Toen we met dit project begonnen, begrepen we meteen dat alle productiefaciliteiten voor batterijen in Rusland ouderwets waren”, zegt hij. “We waren radicaal achterop.”

Rusnano hoopt de afhankelijkheid van de Chinese partner op termijn te verminderen. Het wil niet alleen op zoek gaan naar andere afnemers, maar over enkele jaren ook met Russische materialen werken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.