China gebruikt gsm's om verkeer te leiden

In een poging om de verkeersdruk te verlichten, wil Beijing een systeem opzetten dat automobilisten volgt door middel van hun mobiele telefoon.

Beijing heeft een ernstig verkeersprobleem. Vorig jaar nog ontstond een file van bijna honderd kilometer lang die pas na negen dagen oploste.  De Chinese overheid beseft dat er dringend actie nodig is om het verkeersinfarct een halt toe te roepen. Er werd al een loterijsysteem ingevoerd voor nieuwe nummerplaten en er worden nieuwe hogesnelheidslijnen gepland.

Nu komt er opvolging van de verkeersstromen door middel van mobiele telefoons, bericht de Chinese krant People’s Daily. Het project is een samenwerking tussen de Stedelijke Commissie voor Wetenschap en Technologie en mobiele operator China Mobile.

Bedoeling is de gegevens van de 17 miljoen abonnees te gebruiken om de verkeersstromen in de stad in kaart te brengen. Dankzij de gegevens kan de overheid nagaan waar de bevolking zich concentreert gedurende het verloop van een werkdag en hoe het verkeer tussen die concentraties verloopt.

Dynamische reisinfo

De overheid wil de informatie ook in real time te gebruiken en reizigers informatie te verschaffen over hun traject. “Door dynamische reisinformatie naar de burgers te sturen, kunnen ze hun trip in het centrum aanpassen en files helpen verlichten”, zegt Li Guoguang, onderdirecteur van de commissie.

De overheid wil met informatie ook nagaan hoe de bevolking groeit in bepaalde wijken en de stadsplanning daaraan aanpassen. Het systeem zal voor het eerst gebruikt worden in twee dichtbevolkte wijken in het noorden van Beijing, Huilongguan en Tiantong Yuan.

Volgens de commissie is er absoluut geen reden tot bezorgdheid op het vlak van privacy. Alle persoonlijke gegevens worden strikt beschermd, stelt Li, en de gepubliceerde data zijn losgekoppeld van persoonsgegevens.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.