China geeft Cubaanse economie injectie

De handel tussen Cuba en China is de laatste jaren flink gegroeid. China is nu na Venezuela de tweede handelspartner van Cuba en een belangrijke motor voor de Cubaanse economie.


De groei van de handel kreeg een impuls na een bezoek van de Chinese president Hu Jintao aan Cuba, in november 2004. Hij werd vergezeld door een delegatie van tweehonderd gretige ondernemers en investeerders.

In een jaar tijd, tussen oktober 2004 en oktober 2005, nam de bilaterale handel tussen beide landen toe van 551 miljoen dollar tot 775,3 miljoen dollar. China steeg daardoor van de vierde naar de tweede plaats op de lijst van belangrijkste handelspartners van Cuba. Venezuela staat nog steeds op de eerste plaats. Dat land levert de Caribische eilandstaat dagelijks 90.000 vaten olie tegen een gunstig tarief.

De handel met China zal naar verwachting snel stijgen tot een miljard dollar. Volgens analisten ziet Cuba China als een betrouwbare, stabiele partner die geen politieke voorwaarden stelt aan zakelijke deals. Elders in de wereld heeft Cuba daar wel mee te maken. De relatie met de Europese Unie is gespannen en de Verenigde Staten hebben het handelsembargo dat meer dan veertig jaar geleden werd ingesteld tegen Cuba, verscherpt.

De Chinese steun helpt Cuba om de economische crisis te bezweren die in de jaren negentig inzette, na de afbrokkeling van het socialistische Oostblok en het uiteenvallen van de Sovjet Unie. De handel met China is zou daarnaast een beslissende factor zijn in de terugkeer naar de centraal geplande economie.

Onze relatie is gebaseerd op wederzijdse belangen en streven naar vrede in de context van samenwerking en integratie, zei Castro vorige week bij de aankomst van een aantal nieuwe bussen uit China. Die zijn bedoeld om het openbare vervoer te verbeteren. Castro zei dat Cuba nog in bespreking is met de burgemeester van Zhengzhou in de provincie Henan in China, over de aankoop van 8.000 extra bussen. In Zhengzhou staat de fabriek Yutong die de bussen produceert. Cuba wil ook nieuwe locomotieven en treinstellen aanschaffen.

De Chinezen exporteren onder meer huishoudelijke apparaten, telecommunicatieapparatuur en materiaal en machines om fietsen te produceren naar Cuba. Havana exporteert suiker, nikkel, tabak, rattengif, het medicijn interferon, hi-tech medische apparatuur, vaccins en schelpdieren.

China’s belangrijkste strategische investeringen zijn in nikkel en olie, twee grondstoffen die belangrijk zijn voor de snelgroeiende Chinese economie. Volgens specialisten vormen deze twee sectoren een solide basis voor een langdurige economische relatie met Cuba, dat een van de grootste nikkelvoorraden ter wereld bezit. Cuba is overeengekomen om China jaarlijks 4.400 ton nikkel te leveren.

Het Chinese olie- en gasbedrijf Sinopec, het op een na grootste staatsoliebedrijf en een van de grootste oliebedrijven ter wereld, tekende in januari een productieovereenkomst met het Cubaanse staatsoliebedrijf Cubapetróleo. De bedrijven gaan gezamenlijk onderzoeken of oliewinning haalbaar is bij de kust van de westelijke provincie Pinar del Río. Deelname van Sinopec bij oliewinning in de Cubaanse wateren in de Golf van Mexico is ook niet uitgesloten.

De Chinese regering ziet de banden met Cuba als onderdeel van de steeds belangrijker wordende relatie met Latijns-Amerika. De handel tussen China en die regio steeg de laatste vijf jaar jaarlijks met 42 procent. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.