China hekelt Amerikaanse mensenrechtenschendingen

China heeft kritiek op de Amerikaanse omgang met de mensenrechten. Dat staat in een rapport dat de Chinese regering vandaag heeft uitgebracht als reactie op de kritiek van de VS op het Chinese mensenrechtenbeleid.
De Chinese overheid heeft een rapport uitgebracht dat de Amerikaanse omgang met de mensenrechten bekritiseert. Het rapport is twee dagen later verschenen dan een Amerikaans onderzoek naar de wereldwijde mensenrechtensituatie, een rapport dat behoorlijk vernietigend was. China scoort bijzonder laag in het rapport omwille van de beperkte vrijheid van meningsuiting en de folterpraktijken die de regering toepast of toelaat.
De Chinese regering ontkent de beschuldigingen. “De inspanningen en het opmerkelijke werk dat China heeft verricht op dat vlak [van de mensenrechten] zijn al wereldwijd erkend door de internationale gemeenschap.” Dat zegt Qin Gang, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken.
De grootste humanitaire ramp
De VS plegen volgens de Chinezen ook grootschalige inbreuken op de mensenrechten. Het rapport verwijst naar de gestegen criminaliteit in de VS. Volgens FBI-statiestieken steeg het aantal aangiften van misdrijven met 1,9 procent van 2005 tot 2006, dat brengt het aantal op 1,41 millioen gevallen.
De  Verenigdes Staten hebben ook de hoogste gevangenispopulatie ter wereld. En ook de oorlogen in Afghanistan en Irak doen vragen rijzen over het ethisch handelen van de Amerikanen. “De inval in Irak door Amerikaanse legertroepen heeft de grootste mensenrechtentragedie veroorzaakt, en de grootste humanitaire ramp in de hedendaagse wereld.”
“Wij verzoeken de Amerikaanse regering om op te houden zichzelf voor te stellen als waakhond van de mensenrechten en om zich eerder te focussen op zijn eigen humanitaire problemen”, zegt Qin Gang. De Chinese minister toont zich wel bereid om dialoog te voeren met de VS over de mensenrechten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.