China, India "immuun" voor subprime-crisis

De snel groeiende economieën van India en China zijn “losgekoppeld” van de subprime-crisis in de Verenigde Staten en worden gedragen door een interne dynamiek. Dat zeggen beleidsmakers uit de twee economische grootmachten op het Wereld Economisch Forum in Davos.
De twee groeimotoren van de wereldeconomie krijgen steeds vaker te horen dat ze meer moeten doen om de impact van de crisis in de Amerikaanse financiële sector te verminderen. De beleggingsfondsen van de overheid van Singapore en enkele Golfstaten zijn al met vers geld over de brug gekomen om grote bankgroepen als Citigroup of UBS wat ademruimte te verschaffen.

“De Indiase economische groei steunt op de binnenlandse vraag , die alsmaar groter wordt”, zei de Indiase handelsminister Kamal Nath, “We maken ons geen zorgen over de evolutie van de Amerikaanse economie, de Indiase economie hangt daar niet aan vast.” Voor Nandan M. Nilekani, baas van de Indiase technologiereus Infosys, vormen “technologische vernieuwing en een robuuste arbeidsmarkt” een gezonde basis voor de economie van het subcontinent.

“We willen helemaal geen groot handelsoverschot”, zei ook Cheng Siwei, de vice-voorzitter van de Permanente Commissie van he Chinese Volkscongres. Volgens hem is de Chinese economie uitstekend bestand tegen een vermindering van de vraag naar Chinese producten door Amerikaanse consumenten.

In een sessie over de impact van een Amerikaanse economische recessie op opkomende ontwikkelingslanden zei Fred Bergsten, directeur van het Peterson Institute voor Internationale Economie, dat “de wereldeconomie grotendeels losgekoppeld is van de VS”.

“De opkomende economieën maken momenteel de helft van de wereldeconomie uit. Zelfs als ze meteen half procent vertragen, blijven die economieën met zes tot zeven procent groeien. Ook als de groei in de rijke landen krimpt tot 1 à 2 procent, blijft de groei van de wereldeconomie vier procent bedragen.”

Veel deelnemers aan de debatten op het WEF benadrukken het belang van sterk economisch leiderschap. “De markten kijken wanhopig uit naar meer leiderschap, zowel internationaal als regionaal, maar blijven op hun honger zitten”, zegt John Studzinski, managing director bij de Amerikaans investeringsfirma Blackstone, “Zolang de beleggers niet wat meer proactief in plaats van reactief leiderschap zien, zullen de huidige angsten en frustraties blijven bestaan.”


Sovereign Wealth Funds



China heeft onlangs flink geïnvesteerd in Blackstone en daarmee de discussie op gang gebracht over het toenemende gewicht van beleggingsfondsen die worden beheerd door de overheid van opkomende economieën, de zogenaamde Sovereign Wealth Funds (SWF’s). “Ik zou vandaag durven beweren dat de bijdrage van de SWF’s de belangrijkste bijdrage vormt tot de levensduur van de financiële structuur van de VS”, zei Michael Klein van de Amerikaanse bank Citigroup.

In de VS, maar ook in Frankrijk en Duitsland, bestaat niettemin ongerustheid over de groeiende economische macht van de SWF’s. “De grote vraag is of de investeringen een strikt commerciële logica blijven volgen, dan wel of er politieke factoren in het spel komen”, zegt David McCormic, bevoegd voor internationale betrekkingen bij het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.