China jaagt op olie in woelige wateren

China investeert volop in technologie en know-how om naar olie en gas te boren in de diepzee. Het land lonkt daarbij naar de Zuid-Chinese Zee, die nu al het onderwerp is van spanningen tussen landen in de regio.

Om de snel groeiende economie van energie te voorzien is China voortdurend op zoek naar energiebronnen. Vorig jaar moest het land 56 procent van de binnenlandse vraag naar ruwe olie invoeren, twee maal zoveel als in 2000. De zoektocht naar eigen olie en gas brengt het land naar de diepe en betwiste wateren van de Zuid-Chinese Zee.

Vorige maand kondigde China National Offshore Oil Corporation (Cnooc) aan dat het Nexen overneemt, een Canadees bedrijf dat gespecialiseerd is in verkenningsboringen in de diepzee. De overname komt amper een maand nadat het bedrijf voor 1 miljard dollar een enorm olieplatform voor de diepzee had gekocht.

De twee berichten wijzen erop dat Cnooc mogelijk in de diepere, rijkere wateren van de Zuid-Chinese Zee wil gaan boren. Als dat het geval is, dreigen de al gespannen verhoudingen in het gebied snel op te lopen, want China, Vietnam, de Filipijnen, Taiwan, Maleisië en Brunei eisen overlappende delen van het gebied op.

China vindt dat het onbetwiste soevereiniteit heeft in de hele zee. Het stuurde onlnags schepen naar het uiterste zuiden van het gebied, tot 80 kilometer van de kust van Maleisië. “Dat was een verrassend duidelijk boodschap”, zegt Gary Li, analist bij maritiem onderzoeksbedrijf IHS Fairplay in London. “We hebben nog niet eerder zo zuidelijk een actie van die omvang gezien.”

Nieuwe oliegrenzen

Voorlopig blijft het nieuwe, enorme boorplatform Haiyang Shiyou ver van het controversiële gebied. Het platform deed boringen voor de kust van Hongkong en de provincie Guangdong. De installatie kan opereren in water tot 3 kilometer diep en boorputten tot 10 kilometer diep maken.

“Het platform is behoorlijk belangrijk, omdat Cnooc vroeger niet over de ervaring of technologie beschikte om in de diepzee te opereren”, zegt Lin Boqiang, directeur vna het Cinese Centrum voor Onderzoek naar Economie en Energie. Lin is ervan overtuigd dat het platform uiteindelijk in de Zuid-Chinese Zee gebruikt zal worden. “Het hangt ervan af hoe goed ze het doen. Maar ik denk dat ze er uiteindelijk zullen terechtkomen. Als China het niet doet, zullen andere landen het doen.”

Onduidelijk

De vraag is of er wel commercieel interessante hoeveelheden grondstoffen in het gebied te vinden zijn. “De mogelijkheid dat er iets te vinden is, is de drijvende factor voor China en andere landen die aanspraak maken op de regio’, zegt Chinadeskundige Erica Downs van de Brookings Institution.. “Maar de werkelijkheid is: niemand weet met zekerheid wat er te vinden is.”

Chinese schattingen suggereren een enorm potentieel: 17 miljard ton olie en meer dan 14.000 miljard kubieke meter gas, zei Cnooc-baas Wang Yilin in november nog op en bijeenkomst van de Communistische Partij. Het Chinese ministerie voor Grondstoffen schat de reserves op 23 tot 30 miljard ton olie en 16.000 miljard kubieke meter gas. Zo’n 70 procent daarvan zou zich in de diepzee bevinden.

Onafhankelijke schattingen zijn voorzichtiger. Volgens energieconsulent Wood Mackenzie zijn er maar 2,5 miljard vaten olie te vinden in bewezen reserves. “Door de territoriale disputen zijn de schattingen erg verwarrend geworden”, zegt Lin. “Maar ik ben ervan overtuigd dat er wat te vinden is.”

Hoe dan ook, als er iets gevonden wordt, zal het lang duren voor de olie ook opgepompt kan worden, zegt Downs. “Het is zeker geen oplossing op korte termijn voor de Chinese afhankelijkheid van olie- en gasimport.”

Publieke opinie

Bij de inauguratie van het platform wond de Cnooc-voorzitter er geen doekjes om: Cnooc zou “ernaar streven de oliebelangen van China te beschermen in de diepzee”, en “grote olieplatformen zijn ons mobiel en strategisch wapen om de ontwikkeling van de olie-industrie op zee te stimuleren”, zei hij. De opmerkingen kwamen er in een periode van intense spanningen tussen China en de Filipijnen in de Zuid-Chinese Zee.

Volgens Downs zijn die nationalistische woorden vooral bedoeld voor de publieke opinie.” “Ik vermoed dat zijn belangrijkste doel de Chinese bevolking was”, zegt ze. “Je mag niet vergeten dat de mannen die het bedrijf leiden twee hoedjes op hebben: dat van oliebaas, maar ook dat van de Communistische Partij.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.