China krikt defensiebudget flink op

De Chinese uitgaven voor defensie groeien dit jaar opnieuw sterk, met 12,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Het land benadrukt dat de groei normaal is, gezien de economische ontwikkeling.

  • Een Chinese Su-27 Flanker straaljager. Volgens de Chinese regering is het militaire investeringsbeleid puur defensief.

Het Chinese defensiebudget voor 2014 bedraagt 808,2 miljard yuan (96 miljard euro), een stijging met 12,2 procent tegenover vorig jaar. Toen gaf Beijing 720 miljard yuan (85,5 miljard euro) uit aan de strijdkrachten, op zich al een groei met 10,7 procent ten opzichte van 2012.

De snelle verhoging van de middelen voor defensie doen in het Westen de wenkbrauwen fronsen, maar dat is volgens de Chinese regering niet nodig: het beleid is puur defensief en het land heeft nog nooit een ander land bedreigd, aldus een woordvoerster tegenover het overheidspersagentschap Xinhua. “Maar China zal wel effectief reageren op provocaties van iedereen die de regionale veiligheid en stabiliteit wil saboteren.”

Gematigd

Het Chinese Volksbevrijdingsleger noemt de groei zelf “gematigd” en passend bij de economische ontwikkeling van het land. De middelen zullen vooral gebruikt worden voor de modernisering van apparatuur en wapens, betere leef- en werkomstandigheden voor de troepen en een vernieuwde structuur.

Ook Chen Zhou, onderzoeker aan de Academie voor Militaire Wetenschappen, spreekt over een “redelijke en evenwichtige” groei. “Vergeleken met de grootmachten in de wereld zijn de Chinese uitgaven voor defensie behoorlijk laag ten opzichte van het bruto binnenlands product of per hoofd van de bevolking”, zegt hij. “Om het land te beschermen en regionale vrede en stabiliteit te verzekeren, moet China de defensie opkrikken.”

Toch geeft Chen aan dat een en ander ook te maken heeft met de groeiende spanningen in de regio, en met “grootmachten die hun strategische aanpassingen versnellen en militaire allianties versterken”. De recente territoriale geschillen zijn daar een gevolg van, zegt hij.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2848   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift