China legt orgaantoerisme aan banden

China gaat het winstgevende orgaantoerisme verbieden. Rijke, westerse patiënten laten zich in China behandelen met donorganen die vaak afkomstig zijn van geëxecuteerde gevangenen. Dat leidt het medische tijdschrift New Scientist af uit uitspraken van de Chinese overheid tijdens een top over orgaantransplantatie in de Chinese stad Guangzhou.
Het officiële statement luidde: “Betalingen voor organen en orgaantoerisme zijn niet toegelaten.” Op 1 januari 2007 komt er een wet die striktere beperkingen oplegt aan chirurgen die organen transplanteren. De Chinese overheid wijt de misbruiken aan ongekwalificeerde doktoren en ziekenhuizen die enkel uit zijn op winst. Daarom wordt het aantal ziekenhuizen die orgaantransplantaties mogen uitvoeren beperkt.

Orgaandonoren zullen altijd hun schriftelijke goedkeuring moeten geven. Wanneer de donor niet langer in staat is zelf te beslissen, moet de familie dat doen. Daarnaast krijgen mensen met de Chinese nationaliteit altijd voorrang op buitenlanders. Buitenlanders kunnen enkel onder speciale voorwaarden behandeld worden.

Het Britse Transplantatie Genootschap (BTG) heeft begin dit jaar scherpe kritiek geuit op de onethische orgaanhandel. De BTG zei dat China de mensenrechten schendt door organen van geëxecuteerde gevangenen aan te bieden. Ook op korte termijn kan de levering van een orgaan worden gegarandeerd, waardoor het vermoeden rijst dat China gevangenen executeert omdat ze een geschikte orgaandonor zijn.

Ook de aanhangers van het in China verboden meditatiesysteem Falun Gong zouden het slachtoffer zijn van executies op bestelling. Falun Gong vond op websites van Chinese ziekenhuizen organen in aanbieding van gevangenen die nog in leven zijn. Chinese ambtenaren hebben toegegeven dat er organen verwijderd worden van geëxecuteerde gevangenen, maar niet zonder dat die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift