China maakt 10 procent meer neerslag tegen 2015

De Chinese overheid start vier nieuwe programma’s om kunstmatig 10 procent meer neerslag te creëren in het land, goed voor 230 miljard kubieke meter water per jaar meer.

  • REUTERS/China Daily China Daily Information Corp Personeel van het Suining Weather Modification Office laadt een projectiel tijdens een kunstregenexperiment in Suining, provincie Sichuan, China REUTERS/China Daily China Daily Information Corp

Elk jaar trekt naar schatting voor 3.000 miljard kubieke meter water over China, maar amper een vijfde daarvan komt op het land terecht in de vorm van neerslag. Het land wil nu op een kunstmatige manier een groter deel van die wolken in neerslag omzetten.

In de provincie Jilin loopt daarvoor al een project waarbij jaarlijks 50 miljard kubieke meter regen en sneeuw “gewonnen” wordt. Maar het Chinese meteorologisch instituut CMA maakt zich sterk dat dat volume kan groeien tot 280 miljard kubieke meter.

“Omdat wolken eindeloos zijn, is ook weerscontrole eindeloos”, zegt Sheng Jiangping van het CMA in de Chinese krant China Daily. “De vijf regionale programma’s voor weerbeheer  zullen de middelen op de grond coördineren, zoals raketten en vliegtuigen, over de provinciegrenzen heen om het potentieel te maximaliseren.” Daarvoor komt er tegen 2015 een nationaal commandocentrum.

Volgens Zheng kunnen de programma’s een belangrijke rol spelen in het halen van de nationale doelstelling om de graanoogst tot 550 miljoen ton op te krikken tegen 2020. De programma’s zijn nodig omdat droogte en overstromingen steeds vaker voorkomen en de doelstelling in gevaar brengen.

“Het programma in Jilin werkt goed”, zegt Zheng. “Dat succes zal de ontwikkeling van de vier andere projecten bespoedigen.” De nieuwe projecten komen in het noordwesten, het zuiden, het zuidwesten en het noorden van China, maar er is nog geen gedetailleerd plan vrijgegeven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.