“China niet verontrust door 'Partnerschap voor Democratie'”

Australische analisten geloven niet dat China zich veel zorgen maakt over het ‘Partnerschap voor Democratie’ dat de Amerikaanse president George W. Bush VS vorige week aankondigde op de APEC-top in Sydney. Peking stelt het plan niet op prijs, maar denkt dat het bij woorden zal blijven.
De APEC is een samenwerkingsverband van de landen rond de Stille Oceaan. Bush hoopt dat het partnerschap “democratische instellingen en waarden zal ondersteunen” en een hart onder de riem kan steken van “diegenen die werken aan de uitbouw en het behoud van vrije samenlevingen in de APEC-regio”. De lancering van het partnerschip viel samen met grote militaire oefeningen in de Baai van Bengalen waarbij marine-eenheden uit India, de VS, Australië, Japan en Singapore betrokken waren.
De VS, India, Japan en Australië hadden enkele maanden geleden onderling al een reeks verdragen gesloten en gesprekken gevoerd om nauwer te gaan samenwerken op veiligheidsvlak. Tijdens de APEC-top werden Australië en de VS het eens over een nieuw verdrag dat hun bondgenootschap nog versterkt, terwijl Japan en Australië een actieplan goedkeurden om hun samenwerking in defensieaangelegenheden concreet te maken.
China reageerde in het verleden bezorgd op de toenemende militaire samenwerking tussen de vier landen, maar ligt waarschijnlijk niet wakker van de geplande alliantie van democratieën. “China houdt niet van dergelijke initiatieven”, zegt Nick Bisley, een docent aan de Monash Universiteit in Melbourne. “Het land voelt zich een beetje op de korrel genomen, maar globaal genomen heeft het genoeg vertrouwen in zijn strategische positie om ervan uit te gaan dat dit niet meer dan retoriek is.”
Bisley gelooft niet dat er een Aziatische NAVO in de steigers wordt gezet. “De verschillen tussen de democratische landen in de regio in hun houding tegenover China zijn groot”, oordeelt hij. China heeft bijvoorbeeld nauwe banden met Zuid-Korea – ook een democratie – terwijl de betrekkingen tussen China en Japan niet erg vriendschappelijk zijn.
Ook India, een land dat geen deel uitmaakt van de APEC maar dat wel steeds nauwer aansluit bij de VS, Japan en Australië, vaart een eigen koers. India wil zeker niet betrokken worden bij een beleid om de invloed van China in te dammen, gelooft Pradeep Taneja, een docent Chinees beleid aan de universiteit van Melbourne. India wil gewoon zelf beter worden van de samenwerking met de drie andere landen.
Australië doet van zijn kant ook moeite om China gerust te stelen. Premier John Howard ontkent dat de trilaterale gesprekken van Australië met de VS en Japan op de APEC-top “anti-Chinees” waren. Buitenlandminister Alexander Downer benadrukt dat het Partnerschap voor Democratie geen defensiealliantie is.
Omgekeerd scheert China de vier landen niet over één kam. Volgens Taneja heeft China veel meer kritiek op Japan dan op de VS, India of Australië. “Ze zeggen dat het Japan is dat de bondgenootschappen smeedt en tot op zekere hoogte hebben ze gelijk.”
Taneja gelooft dat de buitenwereld zich door de snelle economische groei van China eigenlijk geen illusies maakt dat het land echt kan afgeschut worden zoals dat met de Sovjet-Unie gebeurde in de Koude Oorlog. “De Sovjet-Unie beschikte niet over de economische relaties die China heeft ontwikkeld met de democratische landen in het Westen. Ik denk dat ze tot de conclusie komen dat het moeilijk is China in te dammen.”
Volgens de academicus uit Melbourne mikken de VS nu daarom vooral op de ontwikkeling van andere machtscentra die een tegengewicht kunnen vormen voor China. Daarom staat met name India zo hoog in de gunst bij de VS.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.