China ontkent hacken Duitse overheidscomputers

Het Duitse weekblad Der Spiegel schrijft dat verschillende computers van de Duitse overheid geïnfiltreerd zijn door Chinese hackers. De Chinese premier Wen ontkent elke betrokkenheid en heeft de Duitse kanselier Angela Merkel beloofd de hackers krachtig aan te pakken.
De Duitse binnenlandse veiligheidsdiensten ontdekten in mei dat er Chinese spysoftware geïnstalleerd was op de computers van de kanselarij van Angela Merkel, het ministerie van Economie en Onderzoek en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De zogenoemde Trojaanse paarden zouden volgens het weekblad Der Spiegel verborgen geweest zijn in Word- en pdf-documenten afkomstig uit China.
De veiligheidsdiensten konden verhinderen dat er 160 gigabyte aan data verkast werd naar de hackers. “Niemand weet hoeveel er al gelekt was”, verklaarde een ambtenaar tegenover Der Spiegel. Ook Australië, Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zouden het slachtoffer geworden zijn van hackingpraktijken. De Belgische federale politie zegt geen weet te hebben van dergelijke inbraken bij Belgische ministeries.
China ontkent elke betrokkenheid bij de aanval, en zegt zelf ook slachtoffer te zijn van hackers. “De Chinese overheid verbiedt criminele activiteiten zoals hack-aanvallen. China heeft hiervoor duidelijke wetten”, zei Jiang Yu, de woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in de Chinese krant People’s Daily Online.
De onthulling van Der Spiegel kwam aan de vooravond van een bezoek van de Duitse kanselier Merkel aan China. Tijdens een ontmoeting verzekerde de Chinese premier Wen Jiabao Merkel dat de Chinese overheid wil samenwerken met Duitsland om hackers te bestrijden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3195   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur