China plant nationale autoloze dag

China wil een jaarlijkse autovrije dag organiseren. Dat heeft Lan Roing, de directeur van het Ministerie van Stedelijke Ontwikkeling, aangekondigd tijdens een openingsspeech voor de commissie van Openbaar Vervoer.
De autoloze dag zou elk jaar in september plaatsvinden in alle steden met meer dan een half miljoen inwoners. In elke van die steden wil de overheid een gebied afbakenen waar wagens dan niet welkom zijn. Bussen, fietsen en de hulpdiensten mogen wel overal komen. Door de toegenomen verstedelijk is het openbaar vervoer enorm belangrijk geworden volgens Lan.

“We willen het evenement promoten om de inwoners aan te zetten voor het openbaar vervoer te kiezen in plaats van de eigen auto. Dat moet de luchtvervuiling tegengaan”, zegt Lan in China Daily. “We hopen dat meer mensen de voordelen zullen zien van het openbaar vervoer en het belang van onze inspanningen om het milieu te beschermen.”

Slechte lucht is niet het enige probleem dat de groeiende Chinese autovloot veroorzaakt. Ook de wegen slibben dicht. Elk jaar worden er zeven miljoen wagens verkocht in China. Daarmee is China na de VS de grootste wagenmarkt geworden, schrijft Asia Times Online. Tegen 2020 zouden er volgens de Wereldbank 170 miljoen wagens rondrijden in China.

In Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan, vond de eerste autoloze dag van China plaats in oktober 2000. Eerder dit jaar volgde de Chinese hoofdstad Peking dat voorbeeld. De overheid riep autobezitters op om de wagens minstens een dag per maand binnen te laten. Maar op de eerste dag van het project was er maar weinig te merken van een verminderde verkeersdrukte. Dagelijks rijden nog 2,4 miljoen inwoners van de hoofdstad met hun fiets naar het werk, maar er komen elke dag duizend nieuwe wagens bij. Tegen 2008, het jaar van de Olympische Spelen in China, plant de overheid een uitbreiding van het metronet met twee lijnen. Voorlopig bestaat het net uit drie lijnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift