China plant strengere voedselcontrole

China heeft een vijfjarig veiligheidsplan ontworpen dat toe zal zien op een strengere inspectie en controle van bijna alle voedingswaren en geneesmiddelen die in het land geproduceerd worden. Het plan komt er naar aanleiding van een serie voedselschandalen die volgens Chinese voedingsexperts het imago van China en de relaties met andere landen bedreigen.
‘Voedselveiligheid is niet enkel een wettelijk probleem, maar het is ook gerelateerd aan de gezondheid en veiligheid van de mensen, aan het imago van het land en aan de bilaterale en multilaterale politieke relaties’, zei Li Changjiang, die aan het hoofd staat van het belangrijkste voedselveiligheidagentschap van China.

Zwaar onder druk


China lag de laatste tijd zwaar onder vuur nadat een toenemend aantal Chinese producten de voorbije maanden verbannen werden door de autoriteiten van de Verenigde Staten en van enkele Zuid-Amerikaanse landen. Ook in Singapore, Australië, Panama en de Dominicaanse Republiek werden Chinese producten van de markt gehaald omwille van gezondheidsredenen.
Zo haalde de Singaporese regering woensdag nog drie soorten Chinese tandpasta van de markt, nadat gezondheidsexperts er sporen van diethlene glycol (DEG) in teruggevonden hadden. Volgens de experts is DEG toxisch wanneer het geconsumeerd wordt.
Ook in China zelf is voedselveiligheid een steeds terugkerend probleem. Het ministerie van Volksgezondheid rapporteerde in 2005 bijna 34.000 voedselgerelateerde ziektes.
Vorige maand werd Zheng Xiaoyu, het voormalige hoofd van het nationale voedsel- en geneesmiddelenagentschap, ter dood veroordeeld voor zijn aandeel in enkele corruptie- en omkopingsschandalen. Hij zou geld in ontvangst genomen hebben voor het versnellen van de goedkeuring van ondermaatse geneesmiddelen, waaronder een antibioticum dat verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van minstens tien mensen.

‘Controle en beheer moeten centraal staan’


In het nieuwe voedselveiligheidsplan, dat vandaag gelanceerd werd, leggen de autoriteiten een grotere nadruk op het verzekeren van voedsel- en farmaceutische veiligheid voor de consumenten.
‘Illegale activiteiten op het vlak van productie en verkoop zullen streng onder controle gehouden worden. Controle en beheer van de veiligheid van voeding en farmaceutische middelen moeten centraal staan bij de productie en verkoop ervan’, schrijft het plan.
 
Het plan belooft om de groeiende binnenlandse en buitenlandse vrees voor Chinese medicijnen, voedingswaren, landbouwproducten, tandpasta, dierenvoeding en andere goederen in te perken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift