China poetst blazoen op met mensenrechtenexpo

In de Chinese hoofdstad Peking loopt sinds kort een groots opgezette tentoonstelling over de geschiedenis en de actuele toestand van de mensenrechten in het land. China, dat in 2008 de Olympische Spelen organiseert, probeert zo zijn slechte internationale reputatie wat op te krikken. Nergens worden zoveel doodsvonnissen uitgevoerd als in het Rijk van het Midden.
De expo geeft “een getrouw beeld van China’s inspanningen om het recht op leven en op ontwikkeling van zijn bevolking te vrijwaren en meer algemeen over de ontwikkeling van de politieke, economische, sociale en culturele rechten”, zo meldt het officiële persagentschap Xinhua.

“Het is een raam waardoor zowel het binnenlandse als het buitenlandse publiek de vooruitgang van China inzake mensenrechten kan zien”, zo citeert Xinhua Dong Yunhu, de vice-voorzitter van het Chinese Genootschap voor Mensenrechtenstudies dat de tentoonstelling mee organiseert.

De meer dan 700 foto’s, 250 documenten en 330 boeken tonen gelukkige arbeiders met een contract en boeren die een sociale uitkering gaan ophalen. Niets echter over de toestand in Tibet, waar de volgelingen van de Dalai Lama worden vervolgd, over de corruptie van lokale partijbonzen of de democratische opstand op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. Mao’s culturele revolutie (1966-1976), die miljoenen mensenlevens kostte, wordt één keer vermeld als “ernstige tegenslag” in de bevordering van de mensenrechten.

China is wereldrecordhouder in de voltrekking van doodsvonnissen. Volgens officiële cijfers werden in 2005 1770 mensen geëxecuteerd. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International schat het reële cijfer dichter bij 8000. Amnesty veroordeelt verder de willekeurige arrestatie van journalisten en mensenrechtenactivisten, de martelpraktijken in gevangenissen, de vervolging van religieuze en etnische minderheden en de censuur op internet. (MC/PD) IPS

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3233   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift