China ratificeert bioveiligheidsprotocol gengewassen

China heeft als 120ste land het bioveiligheidsprotocol geratificeerd dat de export van genetisch gewijzigde organismen (ggo’s) aan banden legt. De Verenigde Staten en andere landen die ggo’s exporteren, weigeren dat verdrag te ratificeren. China laat nu al de commerciële teelt toe van zes ggo’s en staat op het punt als eerste land ter wereld ook rijst aan dat lijstje toe te voegen.


De ratificering toont dat China een voorzichtige aanpak wil volgen wat betreft ggo’s, zei een woordvoerder van het Chinese Ministerie voor Milieubescherming zondag. Het hoofd van het Departement Natuurbescherming, Wan Bentai, zei dat China een nationale wet voorbereidt over ggo’s en bioveiligheid die gebaseerd is op de principes van het protocol en op relevante regels van de Wereldhandelsorganisatie.

Het zogenaamde Cartagena-protocol is een supplement bij de VN-overeenkomst over Biologische Diversiteit en reguleert de export van ggo’s om de risico’s voor biodiversiteit, milieu en menselijke gezondheid te beperken. Het protocol eist dat landen informatie uitwisselen als ze op het punt staan producten op basis van ggo’s te verhandelen.

Het nieuws komt op een ogenblik dat China op het punt staat om als eerste land ter wereld genetisch gewijzigde rijst toe te laten. Recente succesvolle veldtesten geven de Chinese machthebbers een belangrijk wetenschappelijk argument pro. Chinese boeren met testveldjes van genetisch gewijzigde rijst halen tien procent meer opbrengst en verbruikten 80 procent minder onkruidverdelgers, meldde het vakblad Science vorige maand.

Daarmee lijkt de Chinese goedkeuring van commerciële teelt van genetisch gewijzigde rijst weer een stap dichterbij. Want ook van de publieke opinie valt niets te vrezen: in China neemt niemand het woord Frankensteinvoedsel in de mond. In tegenstelling tot Europa kent China zo goed als geen actiegroepen tegen ggo’s en heeft de modale Chinees de nieuwe gewassen vlot geaccepteerd.

Tot dusver ontbrak onafhankelijk bewijs dat genetisch gewijzigde rijst de productiviteit en de inkomens van de rijstboeren zouden verhogen, en dat was één van de belangrijkste redenen waarom commercialisering nog geen feit is, zegt professor Huang Jikun, de directeur van het Centrum voor Chinees Landbouwbeleid aan de Chinese Academie voor Sociale Werenschappen. Hij leidde de studie, die twee variëteiten uittestte die insectenresistent waren gemaakt: Shanyou 63 en Youming 86.

China laat nu al de commerciële teelt toe van zes genetisch gewijzigde organismen (ggo’s): twee variëteiten van insectenresistente katoen, één voor traag rijpende en één voor virusresistente tomaten, één voor paprika’s en één voor petunias. Samen met landen als de VS, Canada en Argentinië behoort het daarmee tot de groep landen die commerciële ggo-teelt toestaan. China investeerde al honderden miljoenen euro in biotechnologisch onderzoek - alleen de VS doen beter.

Toch zeggen insiders dat een officiële toelating nog niet voor morgen is en schatten ze dat Chinezen ten vroegste in 2007 gewijzigde rijst zullen eten. Een sterke lobby van 2.000 Chinese bemestingsbedrijven verzet zich uit vrees dat de commercialisering van genetisch gewijzigde rijst zou leiden tot jobverlies. Bovendien vrezen de Chinese leiders dat een sterke stijging van de rijstproductie de rijstprijs kan doen kelderen, met als resultaat een nieuwe plattelandsvlucht.

China kende de voorbije twintig jaar een snelle verstedelijking, waarbij miljoenen arme boeren hun lapjes grond in de steek lieten op zoek naar beter betaalde jobs in de stad. Miljoenen anderen gaven de granenteelt op omdat ze niet genoeg geld in het laatje brengt. In een poging de trend te keren heeft Peking op het platteland de belastingen drastisch verminderd. Met succes zo lijkt, maar de onderliggende spanningen broeien nog en kunnen gemakkelijk weer de kop opsteken.

Wat voor gg-rijst pleit, is de noodzaak voor elke nieuwe generatie communistische leiders in China te bewijzen dat het land zelfvoorzienend kan zijn op vlak van voedsel. Naar Chinese traditie wordt dat beschouwd als een zaak van het hoogste belang. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.