China, Rusland en Cuba toch in Mensenrechtenraad

De kritiek is opzij geschoven. In een geheime stemming heeft de 191-koppige Algemene Vergadering van de VN China, Rusland en Cuba verkozen als leden van de nieuwe Raad voor de Mensenrechten. Westerse landen en niet-gouvernementele organisaties vonden dat ze daar als “notoire mensenrechtenschenders” niet thuishoorden.
China kreeg 146 stemmen, Rusland 137 en Cuba 135. Ook Azerbeidzjan, Pakistan, Saudi-Arabië en Tunesië mogen toetreden tot de nieuwe mensenrechtenclub van de Verenigde Naties. Van de eerste drie zei de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vorige week dat ze onwaardig waarden om lid te mogen worden. Reporters Zonder Grenzen voegde Tunesië toe aan de lijst van mensenrechtenschenders en zei dat deze landen “op massale schaal de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten schenden”.

Iran is de enige uitzondering van de acht kandidaten die scherpe kritiek kregen. Dat land kon maar 58 van de vereiste 96 stemmen bij elkaar schrapen voor lidmaatschap. In het totaal waren er 47 zitjes te verdelen over 63 kandidaten.

Gevraagd naar commentaar over de verkiezing van de zeven omstreden landen, zei de voorzitter van de Algemene Vergadering, Jan Eliasson: “Ik zou geen van de lidstaten (bij naam) noemen. Ik zou echter willen dat u ook kijkt naar de lijst van kandidaten voor de Raad van de Mensenrechten - de landen die beslisten hun kandidatuur te stellen, en de landen die beslisten dat niet te doen.”

Minstens elf landen die als mensenrechtenschenders worden beschouwd, waaronder Zimbabwe, Syrië, Noord-Korea, Libië, Nepal, Belarus, Myanmar (Birma) en Sudan, stelden zich niet kandidaat, vooral omwille van nieuwe voorwaarden. Dat zei Kenneth Roth, het hoofd van Human Rights Watch, vorige week.

De lidstaten moeten onder meer een periodieke beoordeling ondergaan van hun prestaties op mensenrechtenvlak. Voor lidmaatschap in sterk bekritiseerde VN-Mensenrechtencommissie was dat geen vereiste. Eliasson bevestigt dat alle leden beoordeeld zullen worden en dat ze “de beloften die ze tijdens de campagne deden, moeten nakomen”.

Onder de landen die zich niet kandidaat stelden, bevonden zich ook de Verenigde Staten. Zij worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak en in het Amerikaanse gevangenenkamp in Guantanamo Bay. De regering-Bush kwam ook onder vuur omdat ze schendingen van de wet en van internationale conventies goedpraat in de naam van de strijd tegen het terrorisme.

Phyllis Bennis, senior fellow aan het Institute of Policy Studies in Washington en auteur van “Challenging Empire: How People, Governments, and the U.N. Defy U.S. Power”, vindt dat het voornemen de leden van de Raad aan een ernstig onderzoek te onderwerpen, een goed voorteken. De echte uitdaging ligt voor haar nu in de bereidheid van de leden van de Raad om op te tornen tegen politieke druk van machtige overheden en andere krachten buiten de Raad. “Als de Raad daarmee om kan gaan, kan hij er misschien slagen in de bescherming van de mensenrechten evenwaardig maken aan de andere essentiële VN-taken in verband met vrede, veiligheid en ontwikkeling.” (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.