China sluit internetsites voor Tiananmen-verjaardag

In aanloop naar de twintigste verjaardag van de gewelddadige onderdrukking van het studentenprotest op het Tiananmenplein morgen (donderdag) heeft de Chinese overheid verschillende internetsites afgesloten.
De maatregelen gingen al gisterenmorgen (dinsdag) in. Volgens de Britse krant The Telegraph gingen sites zoals Twitter, Flickr en de e-mailservice Hotmail, als eerste uit de lucht. De sites van Life Journal en de blogdienst Spaces verdwenen iets later.
Het is niet de eerste keer dat er in China internetsites afgesloten worden voor belangrijke verjaardagen. Dat gebeurde vorig jaar ook al met de vijftigste verjaardag van het harde optreden tegen de Tibetaanse opstand.
De censuurmaatregelen blijven niet beperkt tot het internet. Het nieuwskanaal van de BBC werd uit de ether gehaald toen er nieuws werd uitgezonden over de verjaardag, en buitenlandse filmploegen mogen het plein niet op.
Volgens The Times is de Chinese censuur echter nog niet volmaakt. Sommige sites zijn nog bereikbaar via zogenaamde “proxy’s”, en ook Twitter is nog niet helemaal geblokkeerd. De Chinese censor is nog niet helemaal vertrouwd met de nieuwe site, en doorgewinterde internetgebruikers kunnen Twitter bereiken via omwegen.
Het Tiananmenplein ging de geschiedenis in als het epicentrum van het massale studentenprotest tegen de Chinese overheid in 1989, het grootste sinds de Chinese revolutie in 1949. Bij het harde optreden tegen het protest vielen honderden doden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.