China sluit internetsites voor Tiananmen-verjaardag

In aanloop naar de twintigste verjaardag van de gewelddadige onderdrukking van het studentenprotest op het Tiananmenplein morgen (donderdag) heeft de Chinese overheid verschillende internetsites afgesloten.
De maatregelen gingen al gisterenmorgen (dinsdag) in. Volgens de Britse krant The Telegraph gingen sites zoals Twitter, Flickr en de e-mailservice Hotmail, als eerste uit de lucht. De sites van Life Journal en de blogdienst Spaces verdwenen iets later.
Het is niet de eerste keer dat er in China internetsites afgesloten worden voor belangrijke verjaardagen. Dat gebeurde vorig jaar ook al met de vijftigste verjaardag van het harde optreden tegen de Tibetaanse opstand.
De censuurmaatregelen blijven niet beperkt tot het internet. Het nieuwskanaal van de BBC werd uit de ether gehaald toen er nieuws werd uitgezonden over de verjaardag, en buitenlandse filmploegen mogen het plein niet op.
Volgens The Times is de Chinese censuur echter nog niet volmaakt. Sommige sites zijn nog bereikbaar via zogenaamde “proxy’s”, en ook Twitter is nog niet helemaal geblokkeerd. De Chinese censor is nog niet helemaal vertrouwd met de nieuwe site, en doorgewinterde internetgebruikers kunnen Twitter bereiken via omwegen.
Het Tiananmenplein ging de geschiedenis in als het epicentrum van het massale studentenprotest tegen de Chinese overheid in 1989, het grootste sinds de Chinese revolutie in 1949. Bij het harde optreden tegen het protest vielen honderden doden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift