China steeds actiever in internationale vishandel

China exporteerde vorig jaar voor 6 miljard euro vis. Tegelijk importeert het land een steeds groter deel van de wereldvangst. De activiteiten van Chinese vishandelaars en visverwerkers doen de internationale vishandel sterk groeien, zegt de FAO in een rapport dat deze week in Bremen besproken wordt.
Vorig jaar werd er voor 59 miljard euro vis international verhandeld, zegt de FAO in een rapport voor zijn Subcomité voor de Vishandel dat van 2 tot 6 juni vergadert in het Duitse Bremen. Dat is een stijging met bijna 7 procent in vergelijking met 2006. Twee jaar geleden nam de internationale vishandel zelfs met 9,5 procent toe. Die sterke groei hangt samen met een wereldwijde toename van de consumptie van vis.
Alle vissers en viskwekers samen produceren nu ongeveer 145 miljoen ton vis per jaar. Daarvan wordt 55 miljoen ton international verhandeld. De helft van die hoeveelheid komt uit ontwikkelingslanden. Vorig jaar verdienden zij daarmee netto 16 miljard euro. De import is nog altijd voor ongeveer 80 procent voor rekening van rijke landen.

Vette vis voor China


China is de grootste exporteur van vis en wordt tegelijk een steeds belangrijkere importeur. Met een invoer ter waarde van 2,7 miljard euro volgt China de Europese visgrootmacht Spanje al op de hielen. Alleen Japan en de VS voeren nog meer vis in.
De Chinezen aten in de jaren 70 minder dan vijf kilogram vis per persoon en per jaar; nu is dat al 26 kilogram. “China was goed voor een groot deel van de toename van de wereldproductie maar ook van de consumptie”, concludeert de FAO.
Maar de Chinese invoer is niet alleen voor Chinese magen bestemd. Bedrijven in China verwerken vis uit andere delen van de wereld - zelfs uit Noord-Amerika en Europa – tot producten die weer worden uitgevoerd. Volgens de FAO wordt de verwerking en de verpakking van vis steeds meer internationaal georganiseerd, wat de vishandel behoorlijk complex maakt.
Japan is nog altijd de grootste visimporteur ter wereld, maar de hoeveelheden slinken jaar na jaar. Regionaal bekeken is de Europese Unie de grootste markt voor vis. In 2007 importeerden de 27 lidstaten voor 15 miljard euro vis van buiten de EU. Dat is een stijging met 11 procent tegenover 2006.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.