China steunt Japanse kandidatuur niet

China voert een stille maar efficiënte oppositie tegen de kandidatuur van Japan voor een permanent zitje in de Veiligheidsraad van de VN. Peking vindt dat Japan eerst schuld moet bekennen voor zijn oorlogsmisdaden uit het verleden.




Japan, Duitsland, Brazilië en India solliciteren gezamenlijk naar een permanente zetel in de Veiligheidsraad, zo bleek deze week op de Algemene Vergadering van de VN. De vier willen een doorbraak forceren als een werkgroep van de VN in december een langverwacht voorstel formuleert voor een uitbreiding en/of hervorming van de V-Raad. Of die er komt, hangt vooral af van de huidige vijf permanente leden van de Veiligheidsraad: de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China.

De eerste drie permanente leden steunen de Japanse kandidatuur. Maar dat kan niet gezegd worden van China. Officieel toont Peking begrip voor de vraag om de ruime VN-bijdragen van Japan om te zetten in een permanent lidmaatschap mét vetorecht. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken tekent officieel ook geen verzet aan tegen de Japanse ambities. Maar de tirade die de Chinese staatspers deze week hield tegen Japan spreekt boekdelen.

“Japan verdient het niet,” stelde de krant ‘China Daily’, de Engelstalige spreekbuis van de regering. “Een land dat zijn historische schuld niet kwijtraakt, komt niet in aanmerking voor een permanent lidmaatschap van de Veiligheidsraad.” Zelfs populaire publicaties als het weekblad ‘Southern Weekend’ brachten deze week stukken over het Japanse oorlogsverleden. De teneur is steeds dezelfde: Tokio is de rest van Azië dringend excuses verschuldigd voor de oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zit de Chinezen nog steeds hoog dat de Japanse premier Junichiro Koizumi het Japanse oorlogsverleden blijft vergoelijken. China stuurt sinds 2001 geen hoge diplomaten meer naar Tokio uit protest tegen Koizumis herhaaldelijke bezoeken aan het Yasukini-monument. Volgens Peking verheerlijkt dat Japanse oorlogsmisdadigers.

De Chinese pers ziet ook een tweede probleem: de Japanse grondwet, opgesteld na de Tweede Wereldoorlog, verbiedt de inzet van Japanse troepen in het buitenland. “Hoe kan Japan de rol van permanent lid spelen als het geen militaire middelen mag inzetten om internationale disputen te regelen?” zo schreef de ‘China Daily’ in een ander opiniestuk.

“Ik denk dat er inderdaad veel weerstand bestaat in China tegen de Japanse kandidatuur”, zegt professor Stephen MacKinnon van de Staatsuniversiteit van Arizona. “De historische rancune blijft groot, en de politieke en economische rivaliteit groeit nog. China lijkt zelfs meer gewonnen voor de kandidatuur van India.” (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.