China stuurt bijna half miljoen studenten naar buitenlandse hogescholen

Universiteiten die hun geldzorgen willen vergeten, moeten adverteren in China. In minder dan vijf jaar is China wereldwijd de grootste leverancier van buitenlandse studenten geworden. Zelfs aan gerenommeerde en dus peperdure hogescholen betalen de meeste Chinezen intussen de volle pot. Er worden wel vragen gesteld bij de waarde van de diploma’s waarmee de horden Chinese gaststudenten naar huis terugkeren.

Volgens de VN-onderwijsorganisatie UNESCO waren in 2002 460.000 Chinese studenten ingeschreven aan hogescholen en universiteiten buiten China. In sommige landen is de aangroei van de Chinese studentenbevolking spectaculair. Aan de Britse hogescholen steeg het aantal Chinese inschrijvingen in 2002 met 70 procent. Australië en Canada noteerden een toename met 50 procent. De meeste knappe koppen in China kiezen voor de VS en Groot-Brittannië, maar nog 101 andere landen bieden ook al onderdak aan Chinese studenten. Dat doen ze graag, want samen geven al die studenten meer dan 800 miljoen euro uit.

Steeds meer Chinezen betalen hun studies uit eigen zak - of uit die van pa en ma. Volgens het Chinese ministerie van Onderwijs bedroeg het aandeel zelfbedruipende studenten in het buitenland in 1981 amper zeven procent. In 2003 zou die verhouding omgekeerd zijn: 93 procent heeft geen studiebeurs meer nodig.

Het aantal plaatsen aan de Chinese universiteiten is beperkt, en de situatie op de Chinese arbeidsmarkt is niet rooskleurig. Een buitenlands diploma is in die omstandigheden een belangrijke troef. Gezinnen sparen zich het eten uit de mond om hun enige kind die kans te bieden. China wordt snel rijker, maar bij een gemiddeld jaarinkomen van ongeveer 800 euro is in het buitenland studeren toch nog lang niet voor iedereen weggelegd. Een jaar aan een universiteit in de VS of Groot-Brittannië kost buitenlanders minstens 10.000 euro per jaar; de beste hogescholen vragen bijna 50.000 euro.

Grace Zhang schaaft haar Engels bij in een taalschool in het noorden van Londen. Ze zegt dat haar vader, een ondernemer uit de rijke provincie Guangxi, al zijn spaargeld van de voorbije vijf jaar in haar studies heeft geïnvesteerd. We hebben heel die tijd alle uitgaven geschrapt die niet echt nodig waren.

Wang Xianru uit Peking wil het appartement van zijn gezin verkopen en intrekken bij zijn schoonmoeder om zijn dochter naar Groot-Brittannië te kunnen sturen. Ik heb hard gewerkt voor deze flat, maar de studies van mijn dochter zijn belangrijker”, zegt Wang. Ze maakt geen kans op een goede baan als ze niet vloeiend Engels spreekt en geen buitenlands diploma heeft.

Sommige universiteiten en hogescholen die profiteren van het uitzwermen van Chinese studenten, lijken wel meer geïnteresseerd in het geld dat de nieuwkomers binnenbrengen dan in hun geschiktheid om zware studies tot een goed einde te brengen. In Groot-Brittannië sloeg de pers tijdens de ingangsexamens deze zomer alarm. Diploma’s te koop aan Britse universiteiten, titelde the Observer. Studieplaatsen gaan naar rijke buitenlanders”, vulde de Sunday Times aan.

Volgens onderzoek van beide kranten zijn de universiteiten afhankelijk geworden van het geld dat buitenlandse studenten binnenbrengen en hebben ze de toelatingscriteria voor die categorie van kandidaten daarom versoepeld. Aan de duurste universiteiten betalen buitenlanders die een economisch diploma willen behalen 30.000 pond (44.000 euro) per jaar. Dat is zes keer meer dan wat Britse studenten binnenbrengen. Volgens een onderzoek van het Royal Institute of International Affairs uit juli bedraagt de totale inbreng van Chinezen van het vasteland in het Britse universitaire systeem al vijf procent van het geld dat de Britse overheid ter beschikking stelt. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.