China verbrandt helft van alle steenkool

China verbrandt nu bijna evenveel steenkool als alle andere landen samen. De steenkoolverslaving van het land vormt niet alleen een probleem voor de luchtkwaliteit, maar ook voor het klimaat.

  • U.S. Energy Information Administration China was in 2011 goed voor bijna de helft van de wereldwijde consumptie van steenkool. U.S. Energy Information Administration

Het Chinese verbruik van steenkool is in 2011 voor het twaalfde jaar op rij gestegen, met maar liefst 9 procent tot 2,3 miljard ton. Het land is daarmee veruit de grootste gebruiker van steenkool, voor landen als de Verenigde Staten, India en Rusland. “China is nu goed voor 47 procent van de wereldwijde steenkoolconsumptie – bijna evenveel als de rest van de wereld samen”, zegt het Amerikaanse Energy Information Agency, dat de cijfers vrijgaf.

De Chinese vraag groeide in 2011 met 325 miljoen ton, goed voor 87 procent van de wereldwijde groei ((374 miljoen ton). China heeft de steenkool nodig voor de elektriciteitsproductie, die de enorme economische groei moet volgen.

Het groeiend steenkoolverbruik is niet alleen slecht nieuws voor de historisch slechte luchtkwaliteit in China, maar ook voor het klimaat. Steenkool is een van de meest vervuilende fossiele brandstoffen. Om een catastrofale klimaatverandering te vermijden, moet het gebruik van steenkool volgens klimaatwetenschappers sterk ingeperkt worden ten voordele van hernieuwbare energiebronnen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2848   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift